• Tемпът на нарастване на заплатите в САЩ трябва да се забави

    Tемпът на нарастване на заплатите в САЩ трябва да се забави

    Инфлацията се превръща в централен фокус както за ФЕД, така и за пазарите.

    Tемпът на нарастване на заплатите в САЩ трябва да се забави

    Главният икономист на Goldman Sachs каза, че ще бъде трудно да се поддържат ръстове на заплатите от 5% до 6%, без да се предизвика "значително висока" инфлация.

    Ян Хациус сподели, че темпът на нарастване на заплатите в САЩ трябва да се забави, тъй като инфлацията се нагрява и става централен фокус както за ФЕД, така и за пазарите.

    Годишният темп на растеж на заплатите за тримесечие е "много над" 4%, отбеляза Хациус, който също е ръководител на глобалните инвестиционни изследвания на Goldman Sachs.

    „Темпото на нарастване на заплатите, което видяхме през последните няколко тримесечия, вероятно трябва да се забави донякъде“, добави той.

    Като цяло средното заплащане в САЩ скочи значително през 2021 г. - до повече от 31 долара на час, годишно увеличение от 4,7%, съобщи Министерството на труда на САЩ в началото на януари.

    По-рано този месец, главният изпълнителен директор на Goldman Sachs Дейвид Соломон каза, че „има реална инфлация на заплатите навсякъде“. Разходите за компенсации в Goldman скочиха с 33% до 17,7 милиарда долара за 2021 г., което е огромно увеличение от 4,4 милиарда долара, подхранвано най-вече от увеличения на заплатите за добро представяне, казаха ръководителите.

    Междувременно инфлацията се засилва, като индексът на потребителските цени в САЩ скочи със 7% през декември, най-бързият темп от юни 1982 г.

    Тези по-високи потребителски цени изяждат увеличението на заплатите на работниците въпреки увеличените им заплати. Всъщност средният работник е получил 2,4% намаление на заплащането миналата година, според сезонно изгладени данни, публикувани от Министерството на труда.

    Шестте най-големи банки в Съединените щати - JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, Morgan Stanley и Goldman Sachs - повишиха някои заплати през 2021 г. и впоследствие увеличиха прогнозите за разходите за следващата година, според доклад на Reuters.

    Хациус обаче е оптимист за намаляването на инфлацията на заплатите. Икономистите очакват опасенията за инфлацията да накарат ФЕД да затегне паричната политика тази година в опит да се бори с нарастващите цени.

    През декември по-голямата част от комитета по паричната политика прогнозира три увеличения на лихвите тази година, но Goldman прогнозира, че ФЕД ще повиши лихвите четири пъти през 2022 г.

    САЩ инфлация Goldman Sachs businessnews.bg

    Оценка на новината

    5.00