• Deutsche Bank отчeтe изненадваща печалба

    Deutsche Bank отчeтe изненадваща печалба

    Общите нетни приходи са 5,9 милиарда евро, срещу 5,45 милиарда евро за същия период на 2020 г.

    Deutsche Bank отчeтe изненадваща печалба

    Deutsche Bank опроверга очакванията на пазара да отчете печалба за четвъртото тримесечие на 2021 г., тъй като приходите на инвестиционните банки нараснаха.

    Германският кредитор заяви, че печалбата, приписвана на акционерите, е възлизала на 145 милиона евро (162,7 милиона долара) за последните три месеца на годината - шесто поредно тримесечие на печалбата и почти три пъти печалбата си за същия период на 2020 г. Анализаторите очакваха загуба от 127,58 милиона евро, според оценките на Refinitiv.

    Тримесечните данни изведоха нетната печалба на Deutsche Bank за цялата година за 2021 г. до 1,94 милиарда евро след силното първо полугодие на годината. Това е нагоре от 113 милиона евро през 2020 г. и над прогнозите на анализаторите от 1,79 милиарда евро.

    Няколко от колегите на банката от Уолстрийт, като JPMorgan и Morgan Stanley, издържаха разочароващ сезон на печалбите, тъй като по-високите разходи и умерените приходи намалиха маржовете. Въпреки това, подразделението на инвестиционната банка на Deutsche Bank отчете тримесечните приходи от 1,9 милиарда евро, което е с 1% на годишна база, тъй като спадът от 14% в търговията с фиксиран доход и валута (FIC) беше компенсиран от 29% ръст на приходите от произход и консултации .

    Ето и другите тримесечни акценти:

    • Провизиите за загуби по заеми възлизат на 254 милиона евро, в сравнение с 251 милиона евро през четвъртото тримесечие на 2020 г.
    • Коефициентът на обикновен собствен капитал от първи ред (CET1) — мярка за платежоспособност на банката — достигна 13,2%, в сравнение с 13,6% в края на предходната година.
    • Общите нетни приходи са 5,9 милиарда евро, срещу 5,45 милиарда евро за същия период на 2020 г.

    Финансовият директор Джеймс фон Молтке каза, че основният импулс е силен в бизнеса на банката, но особено видим в корпоративната банка, където тримесечните нетни приходи възлизат на 1,4 милиарда евро, което е с 10% повече на годишна база. Той също така отбеляза, че нарастващите лихвени проценти ще осигурят допълнителен тласък на повечето от бизнеса на Deutsche Bank през 2022 г. и след това.

    За цялата година нетната печалба достигна 2,5 милиарда евро, най-високата цифра на банката от 2011 г.

    „През 2021 г. увеличихме нетната си печалба четирикратно и постигнахме най-добрия си резултат от десет години, като оставихме почти всичките ни очаквани разходи за трансформация зад гърба си“, каза в изявление главният изпълнителен директор на Deutsche Bank Кристиан Зевинг. „И четирите основни бизнеса се представиха при или преди нашия план и намаляването ни на наследени активи напредна по-бързо от очакваното.“

    Зевинг добави, че този напредък и финансовото представяне осигуряват „силна отстъпка“ за постигане на целта на банката за възвръщаемост на материалния капитал от 8% през 2022 г.

    През 2019 г. Deutsche Bank стартира мащабен план за преструктуриране за намаляване на разходите и подобряване на рентабилността, който включваше излизане от глобалните си операции за продажба и търговия с акции, намаляване на инвестиционното банкиране и съкращаване на около 18 000 работни места до 2022 г.

    Банката заяви, че нелихвените разходи са се увеличили с 1% през 2021 г. до 21,5 милиарда евро, с ефект от трансформацията от 1,5 милиарда евро, което е годишно увеличение от 21%. Deutsche Bank заяви, че 97% от очакваните ѝ разходи за трансформация до края на 2022 г. вече са признати.

    печалба Deutsche Bank Уолстрийт прогнози businessnews.bg

    Оценка на новината

    5.00