• Филипините постигат значителен напредък в овладяването на пандемията

    Филипините постигат значителен напредък в овладяването на пандемията

    Правителството очаква икономиката да нарасне между 7% и 9% през 2022г.

    Филипините постигат значителен напредък в овладяването на пандемията

    Министърът на финансите на Филипините Карлос Домингес, отбеляза, че страната е постигнала значителен напредък в овладяването на пандемията.

    „Ние сме много уверени, че 2022 г. ще бъде годината, в която ще се върнем към ''нормалното''. Въпреки скока на инфекциите, дължащи се на омикрон в началото на януари, ние успяхме да ограничим тежките инфекции и смъртните случаи“, каза Домингес.

    Той отбеляза, че ежедневните случаи на Covid-19 бързо намаляват от пика от 39 000 в средата на януари до около 2 000 през последните дни. Въпреки пандемията, Филипините отбелязаха ръст от 5,6% за 2021 г. Перспективата за 2022 г. остава стабилна и правителството очаква икономиката да нарасне между 7% и 9% тази година, добави Домингес.

    Има редица „ярки точки“ тази година, които биха могли да подкрепят възстановяването на правителството, добави той. Това включва събирането на данъчни приходи, които правителството очаква да се върне на нивата отпреди пандемията, отбеляза финансовият секретар.

    Тъй като случаите на Covid-19 продължават да намаляват, страната наскоро обяви планове да отвори отново за ваксинирани пътници от повече от 150 страни и територии, след като затвори границите си през март 2020 г. Министерството на туризма на Филипините посочи, че решението за повторно отваряне е свързано с икономически трудности и вероятно да съответства на политиките на други страни от Югоизточна Азия.

    Освен това правителството води преговори с различни банки за подходящата структура за първото предлагане на т.нар. зелени облигации.

    „Тази година Филипините се стремят да издадат първите си облигации за устойчивост за еталонен размер от поне 500 милиона долара“, каза Домингес. Моментът на емисията ще зависи от преобладаващите пазарни условия и настроенията на инвеститорите.

    икономика пандемията COVID-19 businessnews.bg Филипините

    Оценка на новината

    5.00