• Германският енергиен гигант RWE с разработки на офшорни вятърни проекти в Индия

    Германският енергиен гигант RWE с разработки на офшорни вятърни проекти в Индия

    Германският енергиен гигант RWE и индийската Tata Power обявиха своето сътрудничество.

    Германският енергиен гигант RWE с разработки на офшорни вятърни проекти в Индия

    Германският енергиен гигант RWE и индийската Tata Power обявиха сътрудничество, което ще се фокусира върху разработването на офшорни вятърни проекти в Индия.

    Фирмите заявиха, че меморандум за разбирателство, свързан с плановете, е подписан от RWE Renewables GmbH и Tata Power Renewable Energy Limited.

    Индия разполага с отлични вятърни ресурси, които могат да помогнат за посрещането на нарастващите енергийни нужди на страната“, каза в изявление Свен Утермьолен, главен изпълнителен директор на RWE Renewables за офшорна вятърна енергия. „Ако има ясни регулации и ефективна тръжна схема, очакваме офшорната вятърна индустрия на Индия да набере реална инерция“.

    Според Министерството на новата и възобновяема енергия на Индия, страната е дом на около 7600 километра брегова линия. Докато Индия има добре развит сухоземен вятърен сектор, в нейните води няма работещи офшорни вятърни паркове. Властите там заявиха, че искат 30 гигавата офшорни вятърни инсталации до 2030 г.

    Индийското правителство е в процес на провеждане на подробни технически проучвания и разработване на регулаторна рамка за установяване на първите търгове за офшорна вятърна енергия по крайбрежието на Тамил Наду и Гуджарат.

    RWE и Tata Power ще се опитат да оценят веригата за доставки на Индия за офшорна вятърна енергия и важна инфраструктура, включително пристанища и мрежови връзки.

    Индийският MNRE казва, че иска инсталираният капацитет на „неизкопаеми горива“ да достигне 500 GW до 2030 г. Въпреки тази висока цел, страната продължава да разчита на изкопаеми горива. Към 31 декември делът на изкопаемите горива от общия инсталиран производствен капацитет на Индия възлизаше на 59,8%, според Министерството на енергетиката.

    На миналогодишната среща на върха за изменението на климата COP26 Индия и Китай, и двете сред най-големите производители на въглища в света, настояха за промяна на езика на изкопаемите горива в Пакта за климата в Глазгоу – от „поетапно премахване“ на въглищата във „фаза“ надолу.” След първоначалните възражения, противоположните страни в крайна сметка отстъпиха.

    „Очаква се енергийните нужди на народа на Индия да се удвоят почти през следващите двадесет години“, добави още премиера Моди. „Отказването на тази енергия би означавало да отречем самия живот на милиони. Успешните действия в областта на климата също се нуждаят от адекватно финансиране."

    Индия businessnews.bg RWE Tata Power

    Оценка на новината

    5.00