• Инфлацията се е покачила с 0,8% през февруари

    Инфлацията се е покачила с 0,8% през февруари

    Разходите за стоките на едро се разглеждат като предвестник на инфлацията.

    Инфлацията се е покачила с 0,8% през февруари

    Друг скок в цените на енергията тласна цените на стоките на едро до най-големия им едномесечен скок през февруари, според данни на Министерството на труда, публикувани във вторник.

    Цените на крайното търсене на стоки скочиха с 2,4% за месеца, най-голямото движение в данните от декември 2009 г., съобщи Бюрото по трудова статистика. Това тласна водещия индекс на цените на производител нагоре с 0,8% за месеца, което всъщност беше малко по-ниско от оценката на Dow Jones от 0,9%.

    С изключение на храните, енергетиката и търговските услуги, така наречените основни PPI нараснаха само с 0,2%, доста под очакванията от 0,6%.

    На годишна база заглавният PPI ​​се повиши с 10%, същото като януари и е свързан с най-големия 12-месечен ход досега.

    Данните са от седмицата от 13 февруари, преди руската инвазия в Украйна. Цените на енергията нараснаха още повече с началото на войната и ще се появи в доклада за следващия месец.

    Цифрите съвпадат с повечето други индикатори за инфлация, достигащи около 40-годишни връхни стойности, благодарение на увеличенията на цените, които се разпространиха извън променливите цени на газа и хранителните стоки и в широк спектър от потребителски стоки и услуги.

    Около 40% от увеличението на цените на стоките на едро идват от бензина, който нараства с 14.8%. Дизеловото гориво и електрическата енергия също помогнаха за увеличаване на цените на крайното търсене на енергия от 8,2%, докато цените на моторните превозни средства и оборудването и млечните продукти също се покачиха. Различните цени на хранителните продукти, като пресни и сушени зеленчуци, заедно с говеждо и телешко месо, показват спад.

    ИЦП не се следи толкова внимателно, колкото индекса на потребителските цени, но разходите на едро се отразяват на цените в регистъра и се разглеждат като предвестник на инфлацията.

    инфлация стоки businessnews.bg

    Оценка на новината

    5.00