• Проектът за Keystone XL отново в задънена улица

    Проектът за Keystone XL отново в задънена улица

    Джо Байдън анулира разрешението, необходимо за изграждане на газопровода, в първият си ден на поста миналата година.

    Проектът за Keystone XL отново в задънена улица

    Главният икономически съветник на президента Джо Байдън предположи, че Белият дом не преосмисля решението си да анулира спорния петролопровод Keystone XL в отговор на повишените цени на суровия петрол и бензина.

    Директорът на Националния икономически съвет Брайън Дийз сподели, че администрацията на Байдън вместо това се концентрира върху политики и стратегии, които могат да осигурят по-ниски цени на горивата възможно най-скоро. Той посочи решението на Байдън в четвъртък да започне освобождаването на 1 милион барела петрол на ден от стратегическия петролен резерв през следващите шест месеца.

    „Всяко действие по Keystone всъщност няма да увеличи доставките“, каза Дийз. „Това, от което се нуждаем в момента, е да се справим с незабавното прекъсване на доставките“, добави той.

    Войната Русия-Украйна предизвика шок в предлагането на световните петролни пазари, които вече бяха ограничени, тъй като търсенето се възстанови от спадовете, свързани с пандемията Covid-19. Тъй като цените на суровия петрол достигнаха рекордни нива напоследък, така и цените на бензиновите помпи.

    Русия, основен износител на енергия, беше засегната от вълна от санкции, след като нахлу в съседна Украйна. САЩ забраниха вноса на руски петрол в опит да накажат Москва, а Обединеното кралство също постепенно го премахва.

    Цените на петрола се оттеглиха от пиковите си стойности в началото на март, когато се търгуваха на най-високите си нива от 2008 г., Въпреки това те все още са значително нагоре за годината, което допринася за инфлационния натиск в икономиката. Суровият петрол West Texas Intermediate, бенчмаркът за петрол в САЩ, се търгуваше около 100 долара за барел в петък, което представлява ръст от 35% досега през 2022 г. Суровият петрол Brent, международният еталон, се движеше около 104 долара за барел.

    Тъй като цените на петрола скочиха през последните седмици, някои републиканци призоваха Байдън да обърне курса и незабавно да предостави необходимите разрешения за изграждане на Keystone XL, предложен проект от 1200 мили, който ще доставя петрол от Канада до американските рафинерии.

    Байдън анулира разрешението, необходимо за изграждане на газопровода в първия си ден на поста миналата година. През юни 2021 г. компанията, която я притежава, TC Energy, официално прекрати петролопровода на стойност 9 милиарда долара. Той беше предложен за първи път през 2008 г., но се сблъска с многобройни забавяния поради правни предизвикателства от страна на природозащитници и индиански племена.

    петрол САЩ русия businessnews.bg Keystone XL

    Оценка на новината

    5.00