• Инфлацията в Обединеното кралство скочи до 40-годишен връх

    Инфлацията в Обединеното кралство скочи до 40-годишен връх

    Английската централна банка повиши лихвените проценти четири поредни пъти.

    Инфлацията в Обединеното кралство скочи до 40-годишен връх

    Инфлацията в Обединеното кралство се покачи до 40-годишен връх.

    Цените на храните и енергията се повишиха, разкриха официални данни в сряда, ескалирайки кризата с разходите за живот в страната. Потребителските цени са нараснали с 2,5% за всекимесец, което е малко под очакванията за покачване с 2,6%. Проучване на икономисти на Ройтерс, също прогнозира 9,1% годишно увеличение.

    Покачването с 9% в индекса на потребителските цени е най-високото от 1989 г. насам, изпреварвайки годишното увеличение от 8,4% през март 1992 г. и доста над 7% наблюдавани през март тази година. 

    От 1 април енергийният регулатор на Обединеното кралство увеличи горната граница на цените на енергията за домакинствата с 54% след скока на цените на енергията на едро, включително рекордно покачване на световните цени на газа. Регулаторът, Ofgem, не е изключил допълнителни увеличения на горната граница при периодичните си прегледи тази година.

    Английската централна банка повиши лихвените проценти на четири последователни срещи, вдигайки цената на заема от историческото си дъно от ерата на пандемията от 0,1% до 13-годишния връх от 1%, тъй като се стреми да овладее безсилната инфлация, без да потиска икономическите растеж.

    Скорошно проучване показа, че една четвърт от британците са прибягнали до пропускане на хранене, тъй като инфлационният натиск и хранителната криза се смесват в това, което управителят на Bank of England Андрю Бейли нарече „апокалиптична“ перспектива за потребителите.

     

    Отпечатъкът с огромна инфлация в сряда нанася още един „удар с чук“ на домакинствата, които вече са загрижени за разходите за живот, и има предупреждения, че най-лошото тепърва предстои.

    „За разлика от САЩ, инфлацията в Обединеното кралство продължава да нараства за момента, подклаждайки допълнителни страхове около цената на живота“, споделя Ричард Картър, ръководител на изследването на фиксирани лихви в Quilter Cheviot, в изследователска бележка. „Това също така ще увеличи натиска върху Английската централна банка да увеличи лихвените проценти и да се справи с покачващите се цени, дори ако, както самите те признават, много от факторите, движещи инфлацията, са извън техния контрол."

    Стратезите на JPMorgan вярват, че банката ще се опита да постигне баланс, като предпазливо повишава лихвените проценти при една среща в даден момент, като същевременно следи икономическите данни отблизо за признаци на намаляване на натиска на пазара на труда или заплатите. 

     

    инфлация Bank of England Обединеното кралство businessnews.bg

    Оценка на новината

    0