• Икономическият растеж през 2023 г. спада под предпандемичните нива

  Икономическият растеж през 2023 г. спада под предпандемичните нива

  Очаква се сериозно понижаване на икономическия растеж в Европа през 2023 година.

  Икономическият растеж през 2023 г. спада под предпандемичните нива

  Това стана ясно по време на Осмата годишна конференция по управление на риска, организирана от Кофас България, която се проведе на 26 април в хотел „Хилтън“. Темата на събитието беше „Стабилност в турбулентни времена” , а на него бяха дискутирани актуалните рискове пред бизнеса и възможните решения за справяне с тях в нестабилна икономическа и политическа среда. 

  Участници в конференцията бяха представители на български и чуждестранни компании, както и водещи финансисти, които споделиха своята гледна точка за динамичната световна обстановка. Събитието бе открито от Стефан Делайе, Председател на Управителния съвет на Френско-Българската Търговска и Индустриална Камара и Пламен Димитров, Управител на Кофас за България.

  Според анализа на Кофас, годишната прогноза за икономическия растеж в Северозападна Европа е 0,4% спрямо 2,5% през 2022. Влошаване се очаква и в САЩ, а положителна тенденция се наблюдава при китайската икономика. Предвижда се ръст на Световния брутен вътрешен продукт от едва 1.9% сравнение с 3% през 2022.

  Пламен Димитров, управител на Кофас България и главният икономист на Кофас за Централна и Източна Европа - Грегорж Шилевич, направиха преглед на страновите и секторни рискове по света. По думите на Шилевич икономиките започват да се възстановяват от средата на 2022 г., но цените задържат високи нива. По-сериозно притеснение създава базовата инфлация, която изключва цените на енергията и хранителните продукти.

  В своя анализ Пламен Димитров отбелязва, че най-перспективните сектори в световен мащаб са фармация и информационни технологии, а най-рискови остават строителство, транспорт и текстил – облекло. И двамата експерти споделиха, че при повечето държави се вижда увеличение при броя на дружествата, които отбелязват несъстоятелност, но статистиката се променя всяка година поради промени в правните рамки на страните. Българските дружества, изпаднали във фалит през 2022 г., са нараснали с 3.1% спрямо 2021 –  от 516 до 532. Общият брой на производствата по несъстоятелност на предприятия в страните от ЦИЕ, обхванати от анализа на Кофас, се е увеличил от 25 917 през 2021 г. до 36 090 през 2022 г., т.е. с 39,3%. Експретите отчитат подобен растеж най-вече заради помощта на антикризисните мерки покрай Ковид. 

  Според изчисленията на Кофас недостигът на работна ръка поддържа растежа на заплатите в България, който така или иначе се оказа нисък. Последните данни за октомври 2022 г. сочат годишно увеличение от около 3%.  

  В двата дискусионни панела и пленарна лекция участниците обсъдиха рисковете пред бизнеса в условията на политическа и икономическа нестабилност. Политологът Първан Симеонов отличи дълготрайните рискове пред страната, сред които демографската ситуация, бедността, социалното разслояване, гетоизацията, проблемите на пенсионната система. 

  Сред темите, които бяха обсъдени в последващия политически панел, бяха евроатлантическите перспективи срещу източните такива, нивото на безработица, предложенията за данъци върху свръхпечалбата, забраната за внос на храни от Украйна и намаляване на чуждестранните инвестиции в страната.

  Вторият дискусионен панел с модератор журналистът Асен Григоров, събра на едно място финансови експерти, икономисти и представители от бизнеса. Те разгледаха темите за нестабилността на финансовите пазари, веригите на доставки, влиянието на лихвените проценти върху бизнеса и въздействието на централните банки върху фискалната политика на страните в ЕС и България. 

  Сред обсъжданите теми бяха и очакванията за въвеждането на еврото в България и инфлацията. Според данни на Кофас, представени на риск конференцията по-рано, общото увеличение на цените в България ще спадне до 11,2% средна годишна процентна стойност, в сравнение с отчетените 15.3% за изминалата година. Очаква се Европейската централна банка да увеличи лихвите от 3,5 - 4,0% до края на 2023 г. 

  инфлация икономически растеж чуждестранни инвестиции Брутен вътрешен продукт

  Оценка на новината

  5.00