• Бизнесът поиска въвеждане на еврото

    Бизнесът поиска въвеждане на еврото

    От БСК искат да бъде приета целева дата за въвеждането на еврото у нас.

    Бизнесът поиска въвеждане на еврото

    Бизнесът иска ускоряване на процедурата по присъединяване на България към еврозоната, ето защо, до средата на годината правителството трябва да изготви национален план за въвеждане на еврото. Това коментира заместник-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Димитър Бранков. Според БСК всяко забавяне на присъединяването ни към еврозоната, ограничава достъпа до финансиране и влошава конкурентноспособността на предприятията и заводите в страната.

    В становището си БСК настояват за по-бързо влизане в „чакалнята” на еврозоната. Това обаче, може да се случи само след приключването на стрес тестовете на банките, след взимането на решения за миграционната криза в Европа и изясняване на статута на Великобритания в ЕС. От БСК искат да бъде приета целева дата за въвеждането на еврото у нас.

    Димитър Бранков се опитва да изясни и да разсее някои масови заблуди, относно приемането на България в еврозоната. „Разходите и загубите ги консумираме от самото въвеждане на валутния борд през 1997 година, т.е. поемаме жилото, без да поемаме ползите от това, че имаме стабилен валутен курс и ниско ниво на държавен дълг“, каза Бранков.

    Една от големите заблуди и масови притеснения е, по какъв курс ще се осъществи встъпването на еврото. Бранков обяснява, че това ще се случи по настоящия валутен курс и това е записано в договора за присъединяване на България към ЕС. Има масови притеснения и относно слуховече, че при въвеждане на еврото, живота у нас ще поскъпне значително. Бранков опровергава този факт, като пояснява, че при последните три прибалтийски републики, които се присъединиха към валутния съюз през париче съвет, не се наблюдавало подобно поскъпване.

    БСК евро Българска стопанска камара поскъпване на живота България в еврозоната въвеждане на евро у нас

    Оценка на новината

    0