• EVN губи, а бизнесът спестява 6млн. лева от ток

    EVN губи, а бизнесът спестява 6млн. лева от ток

    Излизането на бизнесът в Югоизточна България,  на свободния пазар през лятото на тази година, ще причини сериозни финансови загуби на енергийното дружество EVN

    EVN губи, а бизнесът спестява 6млн. лева от ток

    Излизането на бизнесът в Югоизточна България,  на свободния пазар през лятото на тази година, ще причини сериозни финансови загуби на енергийното дружество EVN. Причината за това е, че КЕВР е определила много висока цена, на която EVN да продава ток на своите бизнес клиенти- 146лв./Мвтч. За сравнение очакваната цена, на която ще го предлагат техните конкуренти е близо двойно по-ниска- 76лв.

    Като следствие на всичко това EVN ще обслужва основно битови клиенти, които ще плащат средно по 9,50лв./Мвтч., което е по-ниско отколкото покупната цена, на която НЕК предоставя ресурса на дружеството. Това е причината поради, която се очаква EVN да претърпи близо 6млн. загуба, за да покрие липсите.

    Само до края на януари вече е отчетен дефицит от 500 хлд. лв. Прогнозите сочат, че през второто тримесечие на 2016 година се очаква на пазара да навлязат още повече малки фирми, което би увеличило загубите на енергийното дружество  тъй като при това положение, на регулярния пазар то ще обслужва само битови клиенти.

     

    бизнес businesnews EVN ток цена на ток енергийно дружество

    Оценка на новината

    0