• Застой за българския износ

    Застой за българския износ

    Ръстът в износа, остава почти незабележим.

    Застой за българския износ

    Ръстът в износа, остава почти незабележим. От началото на годината, увеличението е 1.4% до 6.9 млрд.лв., което е пет пъти по-слабо от миналата година. Причините са няколко- свиването на големи пазари, като Турция и Китай, както и падането на цените на металите и горивата. Именно затова, има забавяне на ръста към страните от ЕС, към които отиват 2/3 от българския износ. От друга страна, износът към страни, извън ЕС, е почти нулев.

    Данните за януари показват, че с най-голям спад е износът на животински и растителни мазнини- 44%, което е загуба от близо 23 млн.лв., само за януари. Голям пазар, за тези отрасли беше Германия. Най-силната икономика в Европа почти е спряла вноса на масла от България, а при суровините има спад от 22% до 49 млн. лв.

    Относно евтините суровини и нефтопродукти, има спад и на българския експорт към Белгия с 21%. Тенденция, стартирала през миналата година. Износът ни за Белгия е предимно суровини (мед и медни изделия) и заема около 70%.

    Най-големия пазар на български стоки, извън ЕС е Турция. Проблемите в последно време при южните ни съседи, водят до свиване на пазара. Бежанската криза, постоянните атентати и руското ембарго засягат пряко, най-ключовия сектор на страната- туризма (11% от БВП). Очакванията са, турската икономика да се забави още, което ще се отрази негативно и на България.

    И докато износът на метали се свива от 20 на 15% за последните 15 години, то делът на машиностроенето като част от общия бизнес на България се е увеличил от 10% на 22%. От началото на годината, скокът при износ на машини е 4.5%.
    От 2012 г. досега най-много са се увеличили продажбите на части и компоненти в машиностроенето, електрониката и автомобилостроенето.

     

    България износ спад Турция ЕС Търговия

    Оценка на новината

    0