• Бърза процедура за назначаване на чужденци на работа у нас

    Бърза процедура за назначаване на чужденци на работа у нас

    Парламентът официално прие регламент, позволяващ на квалифицирани чужденци да работят у нас и да получават по две средни работни заплати.

    Бърза процедура за назначаване на чужденци на работа у нас

    Парламентът официално прие регламент, позволяващ на квалифицирани чужденци да работят у нас и да получават по две средни работни заплати. Първоначално, идеята беше за три средни заплати, но впоследствие отпадна. Новите разпоредби, бяха заложени в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност.

    По този начин, се прави съществена промяна в закона. До този момент имаше изискване за т.нар пазарен тест-прави се проверка, дали на местния трудов пазар няма подходящ служител за заемането на определена длъжност. Все пак, предвид демографската криза и намаляващия брой на квалифицирани кадри, се стига и до тази поправка.

    От социалното министерство скоро ще предложат списък с професии, в които има остър дефицит на кадри и за които има необходимост на „вносни“ кадри. Така работодателите ще имат възможност да назначават чужденци по-експедитивно в сравнение с досегашната процедура.Предполага се, че най-много ще се търсят инженери, агрономи, квалифицирани работници, IT персонал и други. В момента, почти всеки втори работодател, изпитва недостиг на квалифицирани кадри. Това се отрязява неблагоприятно на фирмите и рефлектира пряко на цялата българска икономика.

     

    професии икономика Трудов пазар Чужденци

    Оценка на новината

    0