• Ръст на кредитирането

    Ръст на кредитирането

    Тегленето на кредити през 2016 г. се повишава. През март са отпуснати кредити на стойност, 10 пъти по-голяма от тази през февруари.

    Ръст на кредитирането

    Тегленето на кредити през 2016 г. се повишава. През март са отпуснати кредити на стойност, 10 пъти по-голяма от тази през февруари. Кредите за домакинствата са на стойност близо 50 млн. лв., докато за февруари сумата е около 5 млн. лв., показва статистика на БНБ. В относително изражение това е ръст от 0,7% на месечна база до 7,15 млрд. лв.

    Традиционно за последните години, жилищното кредитиране се покачва и пролетта е по-високо от есента, като покачването е с 15 млн. лв сега, в сравнение с октомври 2015 г. Общия обем на жилищното финансиране е на 8,5 милиарда лева. Другите кредити за семействата, също нарастват с над 9 млн. лв.

    През март има и покачване на кредитирането на фирмите. Банките са отпуснали над 28 млн. лв. повече, спрямо февруари. При финансовите предприятия, сред които попадат пенсионни фондове, застрахователни компании, инвестиционни посредници и други небанкови финансови институции, повишението е от 7,5%.

    Общия кредит в икономиката е за близо 50 млрд. лв. Въпреки повечето кредити, експертите очакват понижаване на кредитната активност за фирмите през настоящата година. За домакинствата се очаква да се запазят сегашните стойности.

    бизнес Домакинства Кредити

    Оценка на новината

    0