• Българската икономика ще бъде стабилна през 2017г.

    Българската икономика ще бъде стабилна през 2017г.

    Икономиката в страната ще продължи да се развива, а очаквания ръст на БВП е 2,8% през тази година.

    Българската икономика ще бъде стабилна през 2017г.

    Икономиката в страната ще продължи да се развива, а очаквания ръст на БВП е 2,8% през тази година. Този ръст придобива още по-голямо значение, ако се обърне внимание на очаквания ръст за тази година в Европа – 1,6%.

    2% ръст се очаква за индивидуалното потребление. Тези очаквания се базират на наблюдавания спад на безработицата в страната. В края на декември 2016г. безработицата спадна до 8%, което е най-ниският процент за последните 8 години. Този процент ще спадне до 7,5% през 2017г., смятат експерти.

    „Прогнозата ни за развитието на българската икономика през 2017г. е за запазване на стабилност и евентуално положително развитие.”, казва Камелия Попова, управител на Euler Hermes България, които дават тази положителна прогноза.

    Процентът на фалитите на фирми в страната спадна и вероятно това е един от най-силните индикатори, показващи стабилната икономика на България. Очакват се 650 процедури за несъстоятелност да бъдат открити през тази година. „Относителната стабилност не бива да създава усещане за спокойствие на компаниите. Възможностите за увеличение на експорта и търговията и повишената динамика в световната икономика, настъпилите промени в света и страната, могат да създадат неочаквани рискове.”, казва още Попова.

    Най-висок риск в страната има за строителния сектор, който единствен се задържа на отрицателна територия. В световен мащаб, най-рискова се оказва търговията с метали. Но докато почти навсякъде този сектор е маркиран с „червено”, то в България е отбелязан просто като рискован, тъй като страната разполага с големи производители на мед, алуминии и злато, които държат цените си стабилни.

    В  сравнително „зелена” зона се развиват фармацията, IT сектора, химическата и хранително-вкусовата промишленост. За момента нито един сектор в страната не покрива всички изисквания, за да попадне на напълно спокойна територия.

    ръст в икономиката икономика в страната ръст на БВП Euler Hermes

    Оценка на новината

    0