• Производството и IT секторът са движещи за икономиката на България

    Производството и IT секторът са движещи за икономиката на България

    Данните от доклада на международната компания за оценка на рисковете „Кофас” показват, че туризмът, производството и телекомуникациите са движещите сектори в икономиката на страната ни.

    Производството и IT секторът са движещи за икономиката на България

    Данните от доклада на Международната компания за оценка на рисковете „Кофас” показват, че туризмът, производството и телекомуникациите са движещите сектори в икономиката на страната ни. IT секторът, разбира се, показва най-голямо развитие . От началото на 2014г. до края на 2015г., общият оборот на фирмите в сферата на IT технологиите е скочил с 24%. Компаниите, които работят в тази сфера са около 12 500, а наетите лица са около 74 441 човека.

    Най-много компании има в сферата на производството – над 33 хиляди, а служителите към 2015г. са били близо 600 хил. човека. Въпреки, че има най-голямо присъствие, тази сфера отчита най-малко повишение на приходите – 4.32%, стигайки до сума от 74.9 млрд. лв. към 2015г.

    Малко над 6 млрд. лв. отчита секторът на туризма в периода януари-октомври 2016г. Докладът на „Кофас” отчита и спад на новите процедури по несъстоятелност през изминалата година.
    „Това намаление може да се дължи на твърде дългото време, което изисква една процедура. Въпреки, че резултатите са обещаващи, все още съществуват и рискове.”, казва Милена Виденова, управител на „Кофас” за България, която също изготвя и доклада.

    През януари 2017г. България се нарежда на 7-мо място в Централна и Южна Европа по оценка на риска като изпреварва Латвия и Румъния. След доклада си „Кофас” повишават оценката на риска на страната. Това се случва за пръв път от 11 години насам. Новата оценка е А4, което се смята за „приемливо ниво”. Според компанията, икономиката ще се забави почти неосезаемо, стигайки до 3%, в сравнение с 3.3% през предходната.

    Развиващите се страни са застрашени от политически и банкови рискове. „Кофас” прогнозира сериозна опасност в областта на политиката като ще бъдат застрашени и страни, които обикновено са издържливи на този фактор – Холандия, Германия, Франция, както и Англия.

     

    БВП производство българска икономика IT сектор

    Оценка на новината

    5.00