• Поскъпването на газа ще доведе до по-високи нива на бедност

    Поскъпването на газа ще доведе до по-високи нива на бедност

    Финансовият експерт Мика Зайкова, прогнозира че нивата на бедност в страната ще се увеличат заради поскъпването на газа.

    Поскъпването на газа ще доведе до по-високи нива на бедност

    Финансовият експерт Мика Зайкова, прогнозира че нивата на бедност в страната ще се увеличат заради поскъпването на газа. Зайкова обяснява, че поскъпването ще доведе редица проблеми. Един от най-сериозните ще бъде невъзможността за сформиране на БВП, което от своя страна ще засегне най-вече малкия и среден бизнес в България.

    Първи ще пострадат производителите на основни храни – зеленчуци, хляб, брашно, ориз и други. След тях, поскъпването ще се усети и от по-големи производители. Зайкова информира, че в някои индустрии, като производството на торове, например, газта не е спомагателен материал, а суровина, без която производството няма как да се случи.

    Цената на торта се формира на 70% от цената на суровината. Поскъпването с 30% на газта, означава поскъпване на производството. Най-вероятно много фермери ще пристъпят към алтернативи, които ще повлияят зле на земеделието и на крайния продукт. А, това от своя страна ще срине износа и икономиката.

    Това е една въртележка, в която всички ние участваме. Ще усетим поскъпването още идния месец. Повечето експерти са на мнение, че бизнеса няма основание да увеличи цените, тъй като преди години не ги намали, когата спадна и цената на газа. За съжаление повечето предприятия дадоха заявка, че ще увеличат цените с поне 15 стотинки.

    Малък и среден бизнес поскъпване на газа газ суровини повишаване на цените

    Оценка на новината

    0