• Банковата система в България държи 115% от БВП

    Банковата система в България държи 115% от БВП

    Международният валутен фонд посочи, че българската финансова система е доминирана от банките с присъствие на дъщерни клонове на чуждестранни финансови институции.

    Банковата система в България държи 115% от БВП

    Международният валутен фонд посочи, че българската финансова система е доминирана от банките с присъствие на дъщерни клонове на чуждестранни финансови институции. Твърдението е част от доклада към позицията си по „Оценката на стабилност на финансовата система в България“.

    Цялата финансова система в България разполага с активи, възлизащи на 115% от БВП на страната и тези в банковата сфера се изчисляват на 101% от цялата икономика. В момента в България оперират 27 финансови институции. 13 от тях са дъщерни на чужди банки, а 5 са клонове на чуждестранни институции.

    В доклада на МВФ се посочва, че 9 местни банки разполагат с дял от 23,3% от активите. Топ 5 от финансовите институции в България държат близо 60% от всички активи.

    След затварянето на КТБ през 2015г. сектора се е вдигнал на крака, смята МВФ. Въпреки това системата не е достатъчно стабилна. МВФ предупреждава, че някои банки все още се намират в риск заради ниските резултати на стрес тестовете и високите нива на необслужвани кредити.

    Делът на лошите кредити трябва да бъде значително намален, казва в доклада си МВФ. Към юни 2016г. лошите кредити са заемали 13,7% от всички заеми. Средните нива за ЕС са 5.5%.

    БВП МВФ български банки активи банкова система финасови институции

    Оценка на новината

    0