• Бизнесът не гледа с добро око на промените в административнопроцесуалния кодекс

    Бизнесът не гледа с добро око на промените в административнопроцесуалния кодекс

    Предложените от депутатите промени в административнопроцесуалния кодекс не се харесаха на Българската стопанска камара (БСК).

    Бизнесът не гледа с добро око на промените в административнопроцесуалния кодекс

    Предложените от депутатите промени в административнопроцесуалния кодекс не се харесаха на Българската стопанска камара (БСК). Организацията смята, че внесените поправки са насочени повече към облекчаване работата на съдилищата, вместо към подобряване на правораздавателната дейност, която ще гарантира правата и свободата на гражданите и интересите им.

    Според БСК промените ограничават значително процесуалните възможности за защита на гражданите и юридеческите лица от различни актове, които са незаконосъобразни. Промените предвиждат увеличение на таксите за касационно обжалване, като за гражданите таксата се увеличава до 90 лв., а за юридически лица таксата става 450 лв.

    В съобщението на БСК се казва, че размера на таксите ограничават конситуционно гарантираното право по чл. 56 и чл. 120 ал. 2 от Конституцията на достъп до правосъдие. Според организацията тези такси са дискриминиращи и поставят подателите в неравностойно положение в случай, че са недостатъчно платежоспособни.

    БСК посочва, че са нарушени чл. 19 ал. 2 от Конституцията, който постановява еднакви правни условия за стопанска дейност. Промените са в нарушение и с чл. 6 ал. 2 от Конституцията, който постановява равенство на гражданите през закона.

    Организацията посочва, че внесените законопроекти ограничават съдебния контрол дори в сфери, където има високи нива на корупция.

    БСК Българска стопанска камара законова дейност административнопроцесуален кодекс

    Оценка на новината

    5.00