• 2017г. ще остане ключова за развитието на българския пазар на труга

    2017г. ще остане ключова за развитието на българския пазар на труга

    Отчетените през изминалата година резултати на пазара на труда са изключително добри.

    2017г. ще остане ключова за развитието на българския пазар на труга

    През 2017г. наблюдаваме изключително висока заетост и рекордно ниски нива на безработица в страната. Освен това тенденцията за покачване на доходите се запазва. Като основна заплаха за пазара на труда, новите инвестиции и икономиката като цяло, се очертава липсата на работна ръка.

    В резултат на всички тези фактори се стига до ситуация, в която наличната работна ръка става все по-взискателна към работодателите и упражнява натиск за покачване на доходите. Бизнесът от своя страна трябва да наваксва по отношение на осъзнаването на ползите от отказ от традиционното работно място и предимствата на дистанционната работа.

    През 2017г. са открити много нови работни места, а безработицата спада до 6%, но закостенялото трудово законодателство се оказва пречка в контекста на дигитализацията и новите технологии, които навлизат на трудовия пазар.

    Очертава се нова тенденция, според която вече фирмите вече няма да измерват конкурентноспособността си спрямо технологичното си обновление, а според възможностите на компаниите да дават търсените работни заплати.

    Според специалистите тепърва предстои и засилено търсене на качествена работна ръка. Това се дължи на факта, че през изминалата година българският трудов пазар се превърна в търсещ работна сила – работната ръка не достига, а и не желае да заема предлаганите позиции за предлаганото заплащане. Това води до натиск от страна на работниците, които започват да определят условията на заплащане и на труд.

    През изминалата 2017г. държавата предприема и стъпки към запълване на липсата на работна ръка, като стартира процедура по „внос“ на работници от чужбина, което води със себе си сериозни промени и последствия в обществения живот.

    През 2018г. доходите ще е необходимо да вървят нагоре, защото търсенето на работна сила ще го изисква. Притеснителен е фактът, че се ограничава възможността за спад на безработицата, тъй като голям процент от безработните не притежават достатъчно добра квалификация и не не желаят да се пеквалифицират.

    Друга тенденция, която навлиза на трудовия пазар през изминалата година е все по-разширяващата се потебност от нетрадиционно работно време и нетрадиционно работно място. Все по-популярни стват новите форми на работа – дистанционна, от вкъщи, гъвкаво работно време.

    бизнес новини сива икономика работна ръка Трудов пазар пазар на труда беазработица

    Оценка на новината

    5.00