• Нивото на инфлация в Япония не оправда прогнозите на Централната банка

    Нивото на инфлация в Япония не оправда прогнозите на Централната банка

    В Япония потребителските цени са отчели ръст с 0,9%

    Нивото на инфлация в Япония не оправда прогнозите на Централната банка

    Инфлацията в Япония не е успяла да постигне целта, която е поставена от централната банка и правителството въпреки незатегнатата монетарна политика.

    През първия месец на 2018г. потребителските цени, с изключение на разходите за прясна храна, са отчели ръст от с 0,9% на годишна база, както и през предходните два месеца, показват правителствените данни от края на миналата седмица. Това обаче е далече от целта на централната банка да се достигне увеличение в размер на 2%. Това е 13-и пореден месец на повишение на фона на поскъпването на енергията.  

    Японската централна банка се бори от години с опасността за спад или стагнация на цените. Това винаги носи риска потребителите да отлагат покупката на по-скъпи потребителски стоки с надеждата за по-ниски цени и по този начин да стопират икономическото развитие. 

    Третата в света икономика се намира в ситуация на продължителна дефлация и това кара централната банка на Япония през април 2013 година да обяви политика на евтино кредитиране, за да може да постигне инфлация от 2%.  

    Частното потребление все още е сравнително слабо. Въпреки че страната в момента е в най-дългата си фаза на растеж от края на 80-те години на миналия век, износът и корпоративните инвестиции компании са движещата сила за това.

    бизнес новини икономика инфлация Япония Японска централна банка монетарна политика

    Оценка на новината

    5.00