• От 1 април влизат в сила новите изисквания за касовите апарати

    От 1 април влизат в сила новите изисквания за касовите апарати

    Всички компании, които не използват софтуер за управление на продажбите в търговските обекти и са регистрирани по ДДС, трябва да са с новите апарати от днес

    От 1 април влизат в сила новите изисквания за касовите апарати

    За търговците, които не са регистрирани по ДДС, крайният срок да въведат новите касови апарати, е края на юни. А онези, които вече използват софтуер за управление на продажбите, трябва да внедрят новите изисквания до края на септември тази година. Това са част от промените в обнародваната Наредба Н18 на финансовото министерство.

    Новите касови апарати ще издават касови бележки с QR код, като целта е фискалните бонове да могат да бъдат сканирани и изпращани в НАП. Чрез специалното мобилно приложение, разработено от данъчните, ще се знае дали покупката е отчетена. Ако не е, клиентът може да сигнализира приходната администрация за нарушение.

    Собствениците или управителите на електронни магазини също имат краен срок да ги регистрират в НАП, и това е 29 юни. Вече ще има възможност за електронен фискален бон за търгуващите чрез електронен магазин. Електронната касова бележка може да се генерира изцяло в електронен вид и да се изпрати по имейл на потребителя, без отпечатване на хартия.

    От НАП започват проверки за спазването на новите изисквания. При открито нарушение глобите достигат до 10 000 лв, а търговските обекти могат да бъдат запечатани.  

    НАП електронни магазини QR код касови апарати електронна касова бележка

    Оценка на новината

    5.00