• БСК: Заради Наредба Н18 ще поскъпнат стоките и услугите

    БСК: Заради Наредба Н18 ще поскъпнат стоките и услугите

    Бизнесът смята, че хаосът с касовите апарати само се отлага с няколко месеца

    БСК: Заради Наредба Н18 ще поскъпнат стоките и услугите

    Бизнесът, в лицето на Българската стопанска камара, изрази недоволството си от влезлите в сила промени в Наредба Н18 на Министерството на финансите. Според браншовия съюз, удължаването на част от сроковете по Наредбата, която въвежда нови изисквания за касовите апарати, не е придружено с промени по същество и само отлага хаоса с няколко месеца.

    Бизнесът ще плати пет пъти по-висока цена за прилагане на новите изисквания на Наредбата, смятат от камарата. Това пък ще се отрази и върху стойността на стоките и услугите за крайните потребители.

    От БСК призовават институциите да упражнят необходимия контрол и в оптимално кратки срокове натрупаните проблеми да бъдат преодолени. „Убеден съм, че от бързите и ефективни решения зависи запазването на икономическата и фискална стабилност в страната“, пише в обръщението си председателят на БСК Радосвет Радев.

    Бизнесът имаше предложения за преработка на Наредба Н-18 в шест основни направления:

    1). Картови плащания и електронни платежни системи;

    2). Електронни фискални бележки и електронни фискални документи;

    3). Електронни системи с фискална памет – ЕСФП;

    4). Дублираща функционалност / Ясно определяне на границата къде завършва Софтуерът за управление на продажбите в търговските обекти и започва софтуер за управление на бизнеса (дублиране на данни);

    5). Незаконосъобразни текстове, свръхрегулация и контрол за достъп до данни, събирани по наредба Н-18;

    6). Оперативни въпроси, включително запечатване на обекти.

    От БСК искаха да се изготви график на преговорите по шестте направления, и те да приключват с двустранен протокол с конкретните договорености, които да бъдат оповестявани публично. Сега от Камарата изразяват разочарованието си, че липсва разбиране от страна на НАП за работа по посочените по-горе шест стратегически направления и не се работи в посока на каквито и да било промени.

    В писмото се посочва още, че бизнесът продължава да очаква отговор на над 60 свои предложения. Чрез публикуването но неясни текстове, предвиждане на необосновано кратки и неизпълними срокове, обнародване на промените в последния моменту се създава огромно напрежение, несигурност и дори гняв сред бизнеса и гражданите, категорични са от БСК.

    БСК касови апарати Наредба Н18 промени

    Оценка на новината

    0