• Испански фирми от отбранителната индустрия търсят сутрудничество с българския бизнес

    Испански фирми от отбранителната индустрия търсят сутрудничество с българския бизнес

    Възможностите за сътрудничество в отбраната бяха дискутирани на Българо-испански бизнес форум

    Испански фирми от отбранителната индустрия търсят сутрудничество с българския бизнес

    Дванайсет водещи испански фирми, свързани с отбраната, участваха в Българо-испански бизнес форум. От българска страна, се включиха 25 компании. Целта на форума беше да разкрие потенциала на българския отбранителен сектор. Възможни области за бъдещо сътрудничество са актуалните европейски инициативи в сферата на отбраната като Постоянното структурирано сътрудничество в областта на отбраната (PESKO) и Европейската програма за индустриално развитие в областта на отбраната (EDIDP).

    По думите на зам.-министър  Лилия Иванова, която откри събитието, EDIDP бележи нов етап в ангажиментите на ЕС по отношение на отбранителната индустрия на държавите-членки и ще допринесе за икономически растеж и заетост в целия ЕС.

    Иванова изрази задоволство от устойчивия ръст на приходите от продукти и услуги в сектора на отбраната у нас. Тя допълни, че технологичният капацитет на нашите традиционни производители на отбранителна продукция е добре известен, но секторът е немислим без информационните и комуникационните технологии.

     „Космическото пространство създава нови възможности за научни изследвания. Можем да се гордеем, че в тази област действат иновативни български МСП“, изтъкна още икономическият заместник-министър.

    Във форума взеха участие и националните директори по въоръженията на България и Испания ген. Красимир Кънев и адмирал Гонзалес Гомес.

    Европейски съюз Министерство на икономиката отбрана Българо-испански бизнес форум

    Оценка на новината

    0