• Развитието на технологиите изисква инвестиции в обучения на работната ръка, според социалното министерство

    Развитието на технологиите изисква инвестиции в обучения на работната ръка, според социалното министерство

    Подходът за учене през целия живот също трябва да се развива паралелно, смята министър Бисер Петков

    Развитието на технологиите изисква инвестиции в обучения на работната ръка, според социалното министерство

    Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков участва в конференция на високо равнище на тема „Бъдещето на труда“, която се проведе в Брюксел. Предмет на дискусията бяха предизвикателствата пред развитието на пазара на труда, влиянието на дигитализацията за възникване на нови форми на заетост, нарастващите изисквания към професионалния профил, уменията и знанията на работната сила, както и защитата на правата на работещите в контекста на динамичните промени в света на труда.

    Развитието на технологиите изисква повече инвестиции в обучения за придобиване на компетенции в областта на информационните и комуникационни технологии,  заяви в изказването си министър Бисер Петков. Той акцентира и върху необходимостта от развитие на подхода за учене през целия живот. Министърът се обяви и за прилагането на превантивни и последващи мерки за адаптиране на работната сила, налагани от дигитализацията.

    Социалният министър обърна внимание, че България взема предвид не само ползите от новите технологии, дигитализацията и роботизацията, но и предизвикателствата, които те поставят по отношение на условията на труд, организацията на работното време и безопасността и здравето при работа. За да отговори на поставените предизвикателства, Министерството на труда предвижда провеждането на специализирано проучване. Анализът на очакваните промени в организацията на труда и заетостта в България ще послужи като основа за разработване на нови механизми за организация на труда и регулаторни промени.

    За да се отговори на търсенето на нови умения, всички лица трябва да имат достъп до възможности за обучение на всеки етап и преход в кариерата и живота си, независимо от формата на заетостта, апелира министър Бисер Петков. Това може да бъде постигнато чрез предоставяне на по-гъвкави и достъпни форми на учене, както на формално, така и на неформално обучение, чрез използване на иновативни методи, модулни форми и цифрови учебни средства, признаване и валидиране на знания и умения.

     Във форума участваха председателят на Европейската комисия  Жан Клод Юнкер, вицепрезидентът на ЕК Валдис Домбровскис,  еврокомисарят по заетост и социални политики Мариан Тийсен, и министри от държавите-членки на ЕС по въпросите на заетостта и социалната политика.

    нови технологии Брюксел министерство на труда и социалната политика нови умения

    Оценка на новината

    5.00