• Над 7000 са елекромобилите у нас

  Над 7000 са елекромобилите у нас

  Броят на електрическите превозни средства регистрира 600% ръст за последните 5 години

  Над 7000 са елекромобилите у нас

  Към днешна дата общият брой на регистрираните електрически и хибридни автомобили у нас е 7246. От тях изцяло електрически са 741 леки автомобила, а хибридните са 5753 броя. Данните изнесе заместник-икономическият министър Лъчезар Борисов по време на връчването на Годишните награди на Индустриален клъстер „Електромобили“ - “Кубратов меч”, за принос в развитието на електрическата мобилност през 2018 г. За периода от септември 2018 г. до януари 2019 г. електромобилите са нараснали с 34%.

  Икономическият заместник-министър връчи отличието в категория “Български продукт” на фирма “СИН КАРС Интернешънъл” за разработката и официалното представяне през 2018 г. на първия български електрически автомобил SIN S1. „Пожелавам успех на СИН КАРС ИНДЪСТРИ в реализацията на новия проект за мултифункционален и компактен градски електромобил “L City”, който очакваме в най-скоро време“, допълни Борисов.

  АЕЦ “Козлодуй” беше удостоена с наградата “Кубратов меч” за принос в развитието на електрическата мобилност на България в категория “Бизнес постижение. Отличието, е за реализиран транспортен модел с три електромобила и инфраструктура от четири зарядни станции – българско производство.

  Тазгодишният носител на наградата „Кубратов меч“ на Индустриален клъстер „Електромобили“стана министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Наградата му беше присъдена за цялостен принос и за създаване на първия в България „Секторен съвет за електрическа мобилност“ като модел за връзка между бизнеса, средното, висшето и професионалното образование и обучение. За три години от 22 ученици, които са се обучавали само в една професионална гимназия, през тази учебна година броят на училищата, заявили тази специалност е осем, а планираният брой ученици за прием след 7 клас по специалността е 208.

  В обръщението си Красимир Вълчев допълни, че предстои разработването на учебни програми и информационни събития за засилване на интереса у учениците към специалността „Електрически превозни средства“. Министърът посочи, че заедно с това ще се провеждат и обучения на учителите за надграждане на уменията за преподаване в партньорство с компаниите и висшите училища.

   

  Електромобили Кубратов меч български електрически автомобил SIN S1

  Оценка на новината

  0