• Емирът на Катар ще финансира нов обучителен център за деца в София

  Емирът на Катар ще финансира нов обучителен център за деца в София

  Шейхът ще подкрепи и създаването на биотехнологичен парк в Пловдивския университет, стана ясно след срещата му с президента Румен Радев

  Емирът на Катар ще финансира нов обучителен център за деца в София

  Президентът Румен Радев и емир Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани обсъдиха в Доха съвместни иновативни проекти между България и Катар в областта на високите технологии. Българският държавен глава е на официално посещение в арабската държава по покана на емира на Катар. Това е втората среща между двамата в рамките на година, след като Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани беше на държавно посещение в София през 2018 г.

  Емирът на Катар е поел ангажимент за финансова подкрепа при  изграждането и оборудването на обучителен център за български деца в София, съобщи президентът Румен Радев след срещите. „Това е една инициатива, по която вече повече от година президентската институция работи и която аз приемам като мой личен дълг да се случи в България“, заяви държавният глава. Сред целите на проекта е безплатното обучение на деца в перспективни дисциплини в областта на иновациите и информационните технологии. „Ние сме отговорни днес за бъдещето на нашите деца, така че те да не бъдат отново евтините работници в своята страна, да не бъдат „сивото вещество“, което изтича навън“, каза президентът и допълни, че с такъв обучителен център България има потенциал да задържи в родината им способните млади българи и дори да привлича специалисти от чужбина.

  Подобни проекти успешно функционират в Армения и Франция, а в България може да бъдат надградени, каза още президентът. Радев предложи още този обучителен център да стане и дом на нашите олимпийци. По този начин ще бъде подкрепен потенциалът на младите ни таланти, благодарение на които страната ни заема челните места в световните олимпиади по природни науки като математика, физика, химия, както и лингвистика и информационни технологии, подчерта Румен Радев. Президентът дори даде идея как центърът да се издържа и да бъде автономен - като се създадат условия за установяването на новостартиращи фирми в областта на високите технологии.

  „Високотехнологичните проекти с висока добавена стойност не изискват значителни инвестиции като транспортната инфраструктура, но са насочени към бъдещето и могат да зададат нова дългосрочна рамка на двустранното сътрудничество с Катар“, заяви още държавният глава по време на разговора.

  На срещата си с емира Румен Радев е получил и подкрепата за създаването на технологичен парк за биотехнологии, който да се реализира в Пловдивския университет и да разгърне научната инфраструктура на висшето училище. „Проектът, който от университета изготвиха, е на световно ниво“, отбеляза Радев. Инициативата за био-технологичен парк в Пловдив предвижда развитието на високи технологии в областта на медицината, фармацията, козметиката, преработката на храни,  както и за развитие на устойчиво земеделие в области с екстремен климат, от което може да спечели и Катар.

  Възможностите за участие на Катар в реализацията на инфраструктурни проекти в България също бяха обсъдени от двамата държавни глави. „Предвид повишения транспортен поток през България отново има интерес за съживяване на катарски инвестиции в коридорите „Север-Юг“, магистралата Русе-Свиленград, тунелът под Шипка“, заяви Румен Радев. Емирът на арабската държава пък е поканил български фирми да участват в реализацията на инфраструктурни проекти, свързани със Световното първенство по футбол, което ще се проведе в Катар през 2022 година.  

  България предлага подходящи условия за иновативни компании, заяви Румен Радев по-рано през деня на Катарско-български бизнес форум, който се състоя в Доха. Президентът подчерта, че редица фирми от Западна Европа са разположили центровете си за научни изследвания в България.

  Румен Радев и съпругата му Десислава Радева посетиха още фондация „Катар“ за образование, наука и обществено развитие. По-късно Десислава Радева посети болница Sidra Medicine и се запозна с дейността на здравното заведение. В Доха държавният глава беше също в централата на организацията „Форум на страните-износителки на газ“.

  Катар Румен Радев шейх обучителен център за деца в София парк за биотехнологии

  Оценка на новината

  5.00