• България ще разчита на "Росатом" на всички етапи от реализацията на АЕЦ "Белене

    България ще разчита на "Росатом" на всички етапи от реализацията на АЕЦ "Белене

    От американската компания "Дженерал Електрик" са потвърдили интереса си за участие в проекта за втора АЕЦ в България

    България ще разчита на "Росатом" на всички етапи от реализацията на АЕЦ "Белене

    Българската страна разчита на партньорство с Държавната корпорация "Росатом" на всички етапи от реализацията на проекта АЕЦ "Белене". Това каза енергийният министър Теменужка Петкова по време на среща с генералния директор на "Росатом" Алексей Лихачов, която се проведе в рамките на XI-я Международен форум "Атомекспо 2019" в гр. Сочи, Русия. Министър Петкова запозна представителите на "Росатом" с етапа, на който се намира процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ "Белене". Предстои публикуването на документацията в Официалния вестник на Европейската комисия през май. „След това ще информираме писмено заинтересованите компании, че 90-дневният срок за подаване на заявления е започнал", заяви енергийният министър.
    Предстои Националната електрическа компания да завърши процедурата за лицензиране на проекта. Получено е становище от Агенцията за ядрено регулиране, с което се потвърждава валидността на издадените до момента разрешения. Завършването на процедурата по лицензиране ще даде възможност на потенциалните инвеститори да разполагат с пълната информация по проекта.
     
    В рамките на международния форум министър Петкова разговаря и с представители на американската компания "Дженерал Електрик". От тяхна страна бе потвърден интересът им за участие в АЕЦ "Белене" като доставчик на част от оборудването и инженер по проекта. "Дженерал Електрик" би могла да сътрудничи и при осигуряването на част от финансирането за проекта, стана ясно по време на срещата.

     „Продължава отличната съвместна работа между АЕЦ "Козлодуй" и Държавната корпорация "Росатом" в изпълнение на програмата за модернизация на 5-ти и 6-ти блок на атомната централа“, информира още Теменужка Петкова. Руската и българската страни ще поддържат активния си диалог и във връзка със стартиралата процедура за избор на стратегически инвеститор за бъдещата втора АЕЦ „Белене“.
     

    АЕЦ"Козлодуй" Росатом АЕЦ "Белене"

    Оценка на новината

    0