• Унгария е сред водещите чуждестранни инвеститори в България, заяви икономическият министър

    Унгария е сред водещите чуждестранни инвеститори в България, заяви икономическият министър

    Стокообменът между България и Унгария за миналата година е с ръст от 5.3%

    Унгария е сред водещите чуждестранни инвеститори в България, заяви икономическият министър

    Унгария е на второ място по поток на преки чуждестранни инвестиции в България след Холандия. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на Втората сесия на българо-унгарската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество, която се проведе в Будапеща.

    Министър Караниколов посочи, че за периода 2002 – 2018 г. унгарските инвестиции в България са над 1,5 млрд. евро. „Считам, че съществуват редица възможности за успешно партньорство и привличане на повече унгарски инвестиции“, подчерта Караниколов.

    По-късно през деня министър Караниколов се срещна с министъра на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто. Договорено беше разработването на общ подход за презентиране на продукти и услуги, както и подпомагане на бизнеса, който има желание да оперира на териториите на двете страни.

    Икономическото сътрудничество между България и Унгария също бележи положително развитие. През 2018 г. двустранният стокообмен е 1,608 млрд. евро с ръст 5.3%. Българският износ за Унгария е 497.7 млн. евро с ръст 7.9%, а вносът от Унгария е 1,1 млрд. евро с ръст 4.2%. в структурата на българския износ определящ дял заемат апаратура и части, нефтени масла и масла от битуминозни минерали, акумулатори, медикаменти, изделия на обувната промишленост. Докато вноса от Унгария се разпределя между медикаменти, автомобили, захар, минерални торове, апарати и части, електро оборудване.

     

    Унгария стокообмен Преки чуждестранни инвестиции

    Оценка на новината

    0