• България и Грузия с проект за дигитален коридор между Изтока и Запада

    България и Грузия с проект за дигитален коридор между Изтока и Запада

    Фериботните курсове между двете държави от два на седмица, да станат два на ден, поиска премиерът Бойко Борисов

    България и Грузия с проект за дигитален коридор между Изтока и Запада

    В рамките на няколко месеца може да започне изграждането на дигиталния коридор за пренос на данни по дъното на Черно море, между България и Грузия. Това стана ясно след срещата на премиера Бойко Борисов с грузинския му колега Мамука Бахтадзе, който е на официално посещение в България. По думите на Борисов, в Грузия има инвеститори, които желаят да участват в изграждането на бъдещия цифров коридор, като това може да се случи и с помощта на Европейската комисия. Новата инфраструктура ще даде възможност на целия Каспийски регион да се възползва от интернет връзките, допълни българският премиер. Грузинският му колега пък подчерта, че това ще бъде дигиталната инфраструктура между Запада и Изтока.

    Борисов и Бахтадзе са обсъдили и разширяването на фериботните връзки между двете държави. Българският премиер подчерта, че Грузия е много важен партньор за България от другата страна на Черно море, където се събират товари от осем други държави от Каспийския регион. „Сега имаме два ферибота на седмица, амбицията ни е да ги направим по два на ден, което е добре за екологията и за бизнеса“, акцентира Бойко Борисов. Той поиска двете държави да се ангажират с премахването на административните пречки и подготвянето на инфраструктурата от двете страни да поеме тези товари. Българският премиер добави, че усилено се строи магистрала „Хемус“ и с подобен фериботен обмен ще бъде върнат блясъкът на пристанище „Варна“. Придвижването на тези процеси трябва да стане факт в рамките на 3-4 месеца, стана ясно след срещата на правителствените ръководители.

    Министър-председателят Бойко Борисов каза още, че вижда големи възможности в произвежданата от Грузия зелена енергия от водно-електрически централи. „Разбрахме се да търсим инвеститори и да работим по тази тема“, заяви премиерът Борисов.

    Не на последно място, българският министър-председател заяви, че Грузия има българската подкрепа за НАТО и Европейския съюз, а Мамука Бахтадзе изрази своята благодарност.

     

    Грузия дигитален коридор по дъното на Черно море

    Оценка на новината

    0