• Ранните записвания за туристическия сезон у нас намаляват с 2%

    Ранните записвания за туристическия сезон у нас намаляват с 2%

    Спадът е от Русия и Германия – два от основните ни пазари

    Ранните записвания за туристическия сезон у нас намаляват с 2%

    Ранните туристически записвания у нас са намалели с 2%. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова, след като откри Международното изложение „Културен туризъм“ във Велико Търново. По-сериозното намаление е при резервациите от Русия и Германия – два от основните ни целеви пазари, но сме максимално мобилизирани да наваксаме изоставането, допълни Ангелкова. Като основна причина за отлива на чужденци от страната ни, министърът посочи конкурентните цени, които успяват да осигурят държавите в региона.

    Вътрешният туризъм е акцент в работата на Министерството на туризма тази година, защото страната има много какво да покаже пред света и Велико Търново го доказва, каза още Николина Ангелкова при откриването на изложението в старопрестолния град. Тя подчерта, че България е сред трите най-богати държави в Европа по разкрити артефакти заедно с Италия и Гърция.

    След мерките, набелязани от туристическото ведомство за популяризиране на страната тази година, са участията в международни и вътрешни туристически изложения, изпълнението на интегрираните комуникационни кампании на 16 целеви пазара, участие в кампании съвместно с CNN, BBC, National Geographic, Travel TV ,и вътрешни инициативи като „Неочаквана ваканция“ и „Естествено в България“. 2019-тя беше обявена от туристическото министерство за година на вътрешния туризъм, като чрез дигиталния маркетинг и апликацията iLoveBulgariа се въвеждат нови проекти, свързани с виртуални турове и други форми за иновативно представяне на туристическите ни забележителности.

    Подготвят се и различни стъпки в подкрепа на организирания туризъм, какъвто имат например Гърция, Хърватия, Испания. В тази връзка на компанията Ernst and Young е било възложено разработването на анализ, който да набележи конкретни мерки. До есента трябва да  стане ясно какво ще предприеме министреството за насърчаване на организирания туризъм.

    Министър Ангелкова изтъкна още, че се отчита ръст на нощувките и приходите от тях в началото на годината. Приходите от международен туризъм възлизат на 425 млн. евро за периода декември 2018 г.–февруари 2019 г. и ръстът им е 4,3% в сравнение със същия период година по-рано. Само за февруари 2019 г. има ръст от 8,3 на сто в приходите от международен туризъм.

    В заключение министърът каза, че дори да идват по-малко туристи, те се задържат повече у нас и харчат повече и изрази надежда това да бъде тенденцията през годината, независимо от конкретното число на броя чуждестранни туристи.

    Велико Търново туризъм ранни записвания

    Оценка на новината

    0