• България и Иран обмислят директна авиолиния и възобновяване на автобусния транспорт на пътници

    България и Иран обмислят директна авиолиния и възобновяване на автобусния транспорт на пътници

    До шест месеца трябва да бъде финализиран проектът за международния транспортен и транзитен коридор Персийски залив – Черно море

    България и Иран обмислят директна авиолиния и възобновяване на автобусния транспорт на пътници

    Българските и иранските авиационни власти ще преговарят за бъдещата директна линия между двете страни. Това стана ясно по време на провелата се в София Междуправителствена българо-иранска комисия за икономическо сътрудничество. Страните ни са изразили интерес и към възобновяване на международния автомобилен транспорт на пътници между тях, съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков. Според него, осемдесет милионният пазар на Иран и ключовото географско място на България са отправна точка за двустранното сътрудничество.

    Създаването на въздушен мост ще помогне на търговията,  туризма и възможностите за инвестиции, каза на свой ред ръководителят на иранската делегация и министър на пътищата в Иран Мохаммад Еслами.

    В рамките на шест месеца трябва да бъде финализиран проектът на споразумение за международния транспортен и транзитен коридор Персийски залив – Черно море, каза още българският министър. В областта на морския транспорт - с цел насърчаване на сътрудничеството и обмена на морски лица на търговски кораби, двете страни договориха текст на Меморандум за взаимно признаване на свидетелствата за правоспособност.

    Обсъдена беше и възможността Смесената комисия по енергетика и Съвместната работна група за природен газ да възобновят дейността си.

    Иран авиолиния Международен транзитен коридор Персийски залив - Ч

    Оценка на новината

    0