• До 2020 година ще се кандидатства за помощи за газификация на жилища

  До 2020 година ще се кандидатства за помощи за газификация на жилища

  Едно домакинство може да получи до 1200 евро по програмата

  До 2020 година ще се кандидатства за помощи за газификация на жилища

  Голям интерес към безвъзмездната помощ по програмата за газификация на жилища отчете енергийният министър Теменужка Петкова. Подадените заявления до момента в цялата страна са общо 6 753, като роектите на над 4 600 домакинства вече са изпълнени, допълни тя  в отговор на запитване на депутати в рамките на днешния парламентарен контрол.

  Бeзвъзмeзднaтa пoмoщ пo пpoгpaмaтa зa гaзифиĸaция нa жилищa т (DESIREE GAS) ce yвeличaвa oт 20 нa 30% oт дoпycтимитe paзxoди пo пpoeĸтa бeз ДДC, и покрива 100% от цената за присъединяване. По този начин собствениците получават над 30% от всички разходи по газификацията, като повечето бенефициенти към момента стигат до максималния допустим размер на гранта – 1200 евро, сочат данните на икономическото ведомство.

  Програма DESIREE GAS е отворена от юни 2016 година, а допустимите бенефициенти по нея са всички собственици - физически лица, желаещи да преминат от дърва, въглища, ток или нафта на природен газ. Крайният срок за подаване на заявления за газификация е до юни 2020 г. Министър Петкова подчерта, че при наличие на интерес и изчерпване на финансовия ресурс съществува възможност да бъдат осигурени допълнителни средства.

  Програма „Дезире“ се финансира от Международен фонд „Козлодуй“, администриран от Европейската банка за възстановяване и развитие, и се изпълнява от Министерството на енергетиката. Чрез програмата гражданите могат да получат безвъзмездна помощ за газифициране на дома си, като общият размер на средствата е 10 млн. евро. Те ще стигнат за газифицирането на около 10 000 домакинства.

  газификация на жилища DESIREE GAS

  Оценка на новината

  0