• Започва строителството на „Хемус“ между Боаза и пътя Русе - Велико Търново

    Започва строителството на „Хемус“ между Боаза и пътя Русе - Велико Търново

    Проектът ще се изпълнява изцяло със средства от националния бюджет

    Започва строителството на „Хемус“ между Боаза и пътя Русе - Велико Търново

    На 23 април започва поетапното строителство на автомагистрала „Хемус“ в участъка между Боаза и пътя Русе - Велико Търново. Това съобщиха от Агенця „Пътна инфраструктура”. Проектът ще се изпълнява от държавното дружество „Автомагистрали“ ЕАД, а финансирането е изцяло със средства от републиканския бюджет.

    Преди старта на новото трасе, ще бъде проверен напредъкът при изграждането на отсечката между Ябланица и Боаза на АМ „Хемус“, която е близо 10 км. Строителството й започна в края на март миналата година и се финансира също с национални средства. Работата по нея напредва и е напълно реалистично да е готова през есента, около половин година по-рано от предвиденото, информират от агенцията. По договор отсечката трябва да е завършена през март 2020 г.

    За изграждането на участъка от 134 километра от „Хемус“  - от пътен възел „Боаза“ до пресичането с пътя Русе - Велико Търново, в края на миналата година правителството осигури от бюджета 1,12 млрд. лв. без ДДС. Трасето, което ще се изгражда от „Автомагистрали“ ЕАД, е разделено на 6 участъка.

    -        Участък 1 е с дължина 15 км. Започва от Боаза и ще е до пресичането с път Луковит - Угърчин, включително пътен възел „Дерманци“.

    -        Участък 2 е 19 км. Той е от края на пътен възел „Дерманци“ – при пресичане с път Луковит - Угърчин, до връзката с път Радювене - Катунец, включително пътен възел „Каленик“.

    -        Участък 3 е 17 км. Той ще започва от края на пътен възел „Каленик“ при пресичането с път Радовене - Катунец до връзката с път Плевен - Ловеч, включително и пътен възел „Плевен“.

    -        Участък 4 е 27 км. Той е от края на пътен възел „Плевен“ при пресичане с път Плевен - Ловеч до път Летница - Ловеч, включително пътен възел „Летница“.

    -        Участък 5 е 23 км. Той е от края на пътен възел „Летница“ до пресичането с път Бутово - Павликени.

    -        Участък 6 е 33 км. Започва от края на пътния възел на път Павликени - Левски до път Русе - Велико Търново, включително и пътния възел.

    Изграждането на първите три участъка ще стартира тази година, като ще бъде извършено и техническото проектиране на участъци 4, 5 и 6. Целта е цялостното изграждане на АМ „Хемус“ в участъка от Боаза до пресичането с път I-5 Русе - Велико Търново да приключи до 2023 г.

    Снимка: Агенция "Пътна инфраструктура"

    АМ "Хемус" Боаза Русе - Велико Търново

    Оценка на новината

    0