• БВП на България ще расте стабилно през тази и следващата година

  БВП на България ще расте стабилно през тази и следващата година

  Според пролетната прогноза на Европейската комисия, брутният вътрешен продукт на страната ни през 2019 година ще нарасне с 3.3%

  БВП на България ще расте стабилно през тази и следващата година

  Предвижда се през 2019 г. европейската икономика да продължи своя растеж за седма поредна година, с умерени темпове, като се очаква реалният БВП да нарасне във всички държави — членки на ЕС. Това сочи пролетната икономическа прогноза на Европейската комисия. Очаква се растежът да ускори отново своите темпове през следващата година.

  В България, ръстът на брутния вътрешен продукт спадна на 3.1% през 2018 г. от 3.8% през 2017 г., подкрепен от вътрешното търсене, но повлиян неблагоприятно от нетния износ, отчитат от Брюксел. Очаква се той да се възстанови през следващите две години, достигайки 3.3% през 2019 г. и 3.4% през 2020 г. Благоприятните тенденции на българския пазар на труда се запазват и безработицата, която спадна до 5.2% през 2018 г., се очаква да намалее още до 5% през 2019 г. и 4.8% през 2020 г., са оптимистичните прогнози от Брюксел. 

  Бюджетният баланс се очаква да остане положителен през прогнозния период, а публичният  дълг да продължи да намалява.

  Очаква се през тази и следващата година световната търговия и растеж да нарастват по-бавно в сравнение с бързите темпове от 2017 г. Поради тази причина икономическият растеж в Европа ще зависи изцяло от вътрешната дейност. Прогнозите на Брюксел са, че увеличаването на заетостта в Общността ще продължи, макар и с по-бавни темпове. Това, заедно с увеличаващите се заплати, ниската инфлация, благоприятното финансиране и стимулиращите фискални мерки в някои държави членки, би трябвало да поддържа вътрешното търсене, смятат експертите от Еврокомисията. Според прогнозите БВП ще нарасне с 1,4 % през тази година в ЕС, и с 1,2 % в еврозоната.

  пролетна икономическа прогноза на Европейската ком

  Оценка на новината

  0