• България и САЩ се съгласиха да работят за круизен туризъм в Черно море

    България и САЩ се съгласиха да работят за круизен туризъм в Черно море

    Миналата година посещенията на американци у нас са се увеличили с 10%, в сравнение с 2017-та 

    България и САЩ се съгласиха да работят за круизен туризъм в Черно море

    „САЩ са сред 20-те водещи пазара за входящ туризъм на България. Страната ни е дестинация, позната на американските потребители предимно за културен, природен, еко- и орнитоложки туризъм. Възможностите, които ние предлагаме, обаче са много повече и има огромен потенциал и отлични перспективи да увеличим туристите от двете страни“. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на първия Българо-американски туристически форум в София. Министър Ангелкова и американският посланик Ерик Рубин се съгласиха, че трябва да се работи съвместно за  развитието на круизния туризъм в Черно море, който би бил тласък за увеличаване на туристите от САЩ. 

    Според Ангелкова, България и САЩ разполагат огромен потенциал да засилят двустранния туристопоток. Тя изрази очакванията си в резултатите от форума да породят инициативи, които да залегнат в Националната програма за туристическа реклама на България. Ангелкова припомни успешната рекламна кампания за България в 6 града в САЩ. През 2018 г. бяха отчетени близо 97 хил. посещения на граждани на САЩ у нас, което е над 10% ръст спрямо 2017 г. Необходими са общи усилия на бизнеса и местните власти за привличане на американски туристи не само към големите ни курорти, но и към вътрешността на страната, каза още тя.

    Министър Ангелкова обърна специално внимание върху ролята на инвестициите за устойчивото развитие на отрасъла и покани присъстващите да се включат в организираната от министерството в края на този месец  Международната конференция за устойчиви инвестиции в туризма в Слънчев бряг. Тя ще привлече близо 300 представители на бизнеса. На форума ще участва Талеб Рифай, бивш генерален секретар на Световната организация по туризъм към ООН. Ще присъстват мениджъри от големи туроператори и инвеститори, водещи хедж фондове, финансови институции, маркетолози и др., включително ръководители и експерти от световни американски вериги като „Мариот“, „Орбис“, „Хаят“ и др. На форума ще бъдат акцентирани възможностите на българските курорти за конгресен туризъм. 

    Българо-американски туристически форум руизен туризъм в Черно море

    Оценка на новината

    0