• От днес поевтиняват международните повиквания и SMS-и в ЕС

  От днес поевтиняват международните повиквания и SMS-и в ЕС

  Европейските граждани, които звънят към друга държава от ЕС, ще плащат не повече от 19 евроцента на минута 

  От днес поевтиняват международните повиквания и SMS-и в ЕС

  От 15 май влиза в сила нова максимална цена за всички международни повиквания и SMS-и в рамките на ЕС. В резултат на това потребителите, които се обаждат от своята държава към друга държава от ЕС, ще плащат не повече от 19 цента на минута с ДДС, и 6 цента за SMS съобщение с включено ДДС. Телекомите в Европейския съюз ще трябва да уведомят потребителите за новите пределни цени. Правилата ще се прилагат във всички 28 държави членки, считано от 15 май, а скоро и в Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

   След премахването на таксите за роуминг през юни 2017 година, тези нови тавани на цените за международни повиквания и SMS в ЕС са част от реформата в областта на далекосъобщенията в целия ЕС, уточняват от представителството на Еврокомисията в България.
   
  „След премахването на таксите за роуминг през 2017 г. сега ЕС предприема мерки срещу прекомерно високите такси за трансгранични повиквания от родината. Благодарение на тези две действия европейските потребители вече са напълно защитени от шокови сметки за повикванията към който и да било европейски номер, независимо дали у дома или в чужбина. Това е едно от многото конкретни постижения на цифровия единен пазар”, заяви Мария Габриел, комисар по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество.
   
  Целта на Брюксел е чрез новите правила за международни повиквания да се преодолеят значителните разминавания в цените, които съществуваха между държавите членки.
   
  Максималната цена е ограничена само за частните клиенти на телекомуникационните оператори. Бизнес клиентите са изключени от това регулиране на цените поради факта, че няколко доставчика имат специални оферти, които са особено привлекателни за бизнес клиенти, изтъкват от Еврокомисията.

  максимална цена за международни повиквания и текст

  Оценка на новината

  0