• Двустранната търговия между България и ЮАР достигна 221 млн. долара

    Двустранната търговия между България и ЮАР достигна 221 млн. долара

    България иска да привлича южноафрикански инвестиции във високотехнологичния сектор  

    Двустранната търговия между България и ЮАР достигна 221 млн. долара

    През 2018 г. двустранната търговия между България и ЮАР е в размер 221 млн. долара, като българският износ възлиза на 178 млн. долара, а вносът 43 млн. долара. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на Южноафрикански икономически и инвестиционен семинар, организиран от посолството на Република Южна Африка в София и Българската търговско-промишлена палата. Заместник-министър Борисов изтъкна, че съществува голям потенциал за засилване на двустранното търговско и икономическо сътрудничество между България и Република Южна Африка, и че ще бъдат насърчавани инициативите в тази посока.

    През последните години основните категории стоки, изнасяни от България за Южна Африка, включват нефтени масла, медни барове, електрически акумулатори, слънчогледово и шафраново масло, както и плодове. Сред продуктите, внасяни от ЮАР, преобладават кожи от овце, вълна, въглища, моторни превозни средства за превоз на стоки, леки автомобили.

    „Бихме искали да привлечем инвестиции от Южна Африка в области като високотехнологичната промишленост, информационните и комуникационните технологии, електрониката и електротехническото инженерство, машиностроенето, съвместното производство на автомобилни части, фармацевтичните продукти и селското стопанство“, поясни още заместник-министър Борисов.

    двустранна търговия ЮАР

    Оценка на новината

    0