• Въвеждането на тол системата се отлага с 3 месеца

    Въвеждането на тол системата се отлага с 3 месеца

    От 16 август започва реалното тестване на тол системата на терен, стана ясно след среща на превозвачите с премиера Бойко Борисов

    Въвеждането на тол системата се отлага с 3 месеца

    По предложение на превозвачите, от 16 август започва реалното тестване на тол системата на терен с предоставени от бранша превозни средства, на които ще бъдат монтирани бордови устройства. Тестовият период ще продължи около три месеца. Така ще се проследи движението на вътрешния и транзитния тежкотоварен трафик и на автобусите в България, които ще плащат такси за изминато разстояние. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова след проведената днес среща при министър-председателя Бойко Борисов с представители на транспортния бранш за тол системата. Според първоначалния план, на 16 август тол системата трябваше да заработи официално.

    От 16 май започват експертни срещи с представители на браншовите организации, по време на които ще се коментират нови предложения за тарифите, съобщават още от министерството на регионалното развитие. Предмет на разговорите ще бъде и обхватът на републиканската пътна мрежа, за която ще се плащат тол такси. Необходимата за функционирането на системата инфраструктура ще бъде изградена върху 10 800 км от пътищата у нас. Работна група е направила карта, в която са обозначени пътищата с нулева ставка, които не са в добро експлоатационно състояние. Първоначално предложените тарифи и обхват на тол системата предизвикаха острото недоволство на транспортния бранш.  

    По време на срещата всички представители на бранша изявиха желание по време на тестовия период да монтират бордови устройства на всичките си автомобили, посочи министър Аврамова. През този период превозвачите няма да бъдат облагани с тол такса, а ще продължат да плащат винетна.

    След края на месец май ще бъде свикан и вече конституираният Обществен консултативен съвет по въпросите на тол системата към министъра на регионалното развитие и благоустройството. На него в по-широк формат ще бъдат представени нови варианти на тарифите и обхвата на тола в България.

    Тестовият период на терен на системата изтича през ноември. Той може да приключи и по-рано, като срокът ще бъде уточнен в разговори с превозвачите. Ще бъде изготвена промяна в Закона за пътищата, където е посочена датата 16 август 2019 г. за преминаване от винетна към тол такса за тежкотоварните превозни средства над 3,5 тона.

    Всички сме „за“ въвеждането на системата и се обединихме около това, че българските пътища имат нужда от средства, за да бъдат ремонтирани, заяви Петя Аврамова. По думите й, затова е необходим много по-голям ресурс от този от винетни такси. Приходите от тях са от порядъка на 370 млн. лв., а около 600 млн. лв. годишно е недостигът, за да се работи за добри пътища в България, каза още тя.

    тол система тестови период

    Оценка на новината

    0