• Страната ни привлича по-платежоспособни туристи, според ресорното министерство

  Страната ни привлича по-платежоспособни туристи, според ресорното министерство

  Има спад от 2-3% при ранните записвания за летния сезон, очакват се 13% по-малко полети до летище "Варна"

  Страната ни привлича по-платежоспособни туристи, според ресорното министерство

  България привлича по-платежоспособни туристи, чийто престой е по-дълъг от преходните години. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова, като се позова на последните данни за приходите от туризъм и реализираните нощувки. Ангелкова участва в откриването на 15-ото туристическо изложение „Уикенд туризъм” в Русе

  За първото тримесечие на 2019 г. се отчита ръст на нощувките в повечето зимни курорти спрямо миналата година, а постъпленията от нощувки в страната са се увеличили с 4.1 на сто, заяви министърът на туризма. Фактът, че туристите харчат повече у нас, е важен за туристическия сектор и показва устойчивост на дестинацията,  отбеляза още тя. Така, макар че за периода януари-март като брой се регистрира спад на чуждестранните туристи от около 0.3%, ефектът за сектора и за икономиката като цяло е по-добър, смята Ангелкова. Продължителността на престоя на туристите у нас се е увеличила основно на 7 дни в зимните курорти, при традиционна почивка през предходни години в рамките на 5-7 дни.

  Според Николина Ангелкова, инициативата „Естествено в България - 2019 година на вътрешния туризъм“ е популяризирала успешно малко познати места у нас. Тя обясни, че от старта й през февруари вече е засечен ръст от около 2% на вътрешния туризъм. Прогнозите за летния туристически сезон са за лек спад от 2-3% в броя на чуждестранните туристически посещения,сочат експертните оценки. С около 13 на сто по-малко са очакваните полети за летище Варна. Тези очаквания обаче, са на база на ранните записвания, много е възможно резервациите в последния момент да са силни, като месец юни ще е показателят дали ще успеем да запазим рекордните резултати от миналия сезон, уточни още министърът. Основната причина за очаквания спад от някои пазари са ниските цени на преките ни конкуренти – Турция, Египет, Северна Македония, Тунис, Сърбия. Те имат възможност за пряко субсидиране на сектора и затова крайната им цена е по-ниска от нашата, каза Ангелкова. Тя обясни, че нашите конкуренти в региона, които са и добри наши партньори за далечните пазари, оферират усилено в Германия и Русия, откъдето основно може да се очаква спад. Ангелкова добави, че регистрираме много големи ръстове за ранните записвания от Украйна – 50%, Франция – 10%, Великобритания – 19%, Чехия и Полша с около 12%.

  Курортите и хотелите са готови за началото на летния сезон, но това не значи, че проверките на Министерството на туризма ще бъдат по-малко или по-редки, стана ясно също по време на изложението. Инспекциите ще се правят през целия сезон, като, масираните проверки стартират от 1 юни. 

  Николина Ангелкова отбеляза, че община Русе е изключително активна в туризма, вече има учредена Организация за управление на туристически район „Дунав“. “В момента стартира изработването на маркетингова и рекламна стратегия, както и клипове, брошури. Планираме и участие в борси извън тези, в които традиционно участваме, така че да се подпомогне максимално популяризирането на района“, заключи министър Ангелкова.

  спад Русе летен сезон ранни записвания туристически район "Дунав"

  Оценка на новината

  0