• България и Албания ще подготвят нова Спогодба за социална сигурност

  България и Албания ще подготвят нова Спогодба за социална сигурност

  Подписването на спогодбата ще насърчи заетостта и мобилността на работната сила

  България и Албания ще подготвят нова Спогодба за социална сигурност

  Ще бъде подготвена нова Спогодба за социална сигурност между България и Албания. Това стана ясно по време на среща между министъра на труда и социалната политика Бисер Петков с посланика на Албания в България Доника Ходжа. Срещата беше по инициатива на посланик Ходжа. Към момента отношенията между България и Албания в областта на социалната сигурност са уредени от Спогодба по държавното обществено осигуряване, която е в сила от 1954 година.

  Министър Петков и посланик Ходжа изразиха желание документът да бъде актуализиран в контекста на динамично развиващите се икономически отношения и нарастващия брой български и албански граждани, които работят в двете страни. Очаква се преговорите за подготовката на спогодбата да стартират възможност най-скоро. Подписването на споразумението ще насърчи заетостта и мобилността на работната сила и ще помогне за по-добрата защита на осигурителните права на гражданите, които работят в България и Албания, каза министър Петков.

  По време на срещата посланик Доника Ходжа благодари за подкрепата, която България оказва на Албания за членство в Европейския съюз и изрази надежда, че двете страни ще продължат да обменят опит и добри практики в областта на труда и социалната политика.

  Спогодба за социална сигурност между България и Ал

  Оценка на новината

  0