• Разширението на Южната дъга на Околовръстното в София може да започне до края на годината

  Разширението на Южната дъга на Околовръстното в София може да започне до края на годината

  Предстои подписване на договор с избрания изпълнител на проектирането и строителството на трасето

  Разширението на Южната дъга на Околовръстното в София може да започне до края на годината

  Разширението на Южната дъга на Софийския околовръстен път в участъка от столичния квартал „Младост“ до автомагистрала „Тракия“ реално би могло да започне до края на тази година. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова при участието си в парламентарния контрол днес.

  Предстои подписване на договор с избрания изпълнител на проектирането и строителството на трасето. В участъка с дължина 5,8 км ще се инвестират близо 119 млн. лв. без ДДС, с които ще бъдат изградени две ленти за движение в посока, средна разделителна ивица, локални платна, разделителна ивица между локалите и директното трасе и тротоари. Пешеходното пресичане ще се осъществява чрез три надлеза.

  Агенция „Пътна инфраструктура“ провежда необходимите законови процедури за имотите, които попадат в обхвата на близо 6-километровото трасе от Южната дъга. Поетапно, след влизането в сила на отчуждителния акт, държавата ще придобива собствеността върху засегнатите имоти и части от имоти – частна собственост. Така би могло да се осигурява и разрешение за строеж, информират от региоталното министерство. Към момента има образувани над 69 съдебни производства пред Административен съд София-град, срещу размера на постановеното обезщетение.

  За имотите, които са собственост на Столична община, от АПИ са поискали Столичният общински съвет безвъзмездното да прехвърли собствеността в полза на държавата. Очаква се решение, което ще бъде последвано от сключване на договор за дарение на имоти между Агенция „Пътна инфраструктура“ и Столична община.

   

  Снимка: Агенция "Пътна инфраструктура"

  софия АПИ Околовръстен път Южна дъга

  Оценка на новината

  0