• Теменужка Петкова: Нисковъглеродна икономика, но с оглед но националните специфики

    Теменужка Петкова: Нисковъглеродна икономика, но с оглед но националните специфики

    Следващата седмица стартира изграждането на интерконектора Гърция-България, каза енергийният министър

    Теменужка Петкова: Нисковъглеродна икономика, но с оглед но националните специфики

    България ще следва прехода към декарбонизация на икономиката, но той трябва да бъде съобразен с националните специфики. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, след като откри осмата енергийна конференция, посветена на перспективите пред развитието на сектора в Югоизточна Европа.

    България разполага с ресурс за въглищните централи за още 60 години и тяхната работа е въпрос на енергийна и на национална сигурност, припомни Теменужка Петкова. Над 1 млрд. лв. са вложени само в ТЕЦ „Марица изток 2“ през последните години за екологични проекти, информира още министърът. Дейността на въглищните централи е заложена с перспектива до 2050 година в българския план за енергетика и климат до 2030 г. Документът е изпратен за съгласуване в Европейската комисия, подчерта още Петкова.

    Развитието на газовия пазар в страната е един от ключовите приоритети на правителството, каза енергийният министър и припомни, че през следващата седмица ще стартира изграждането на интерконектора Гърция-България. Реализацията на този проект ще осигури възможност една трета от потреблението на газ в страната да бъде от друг източник.

    декарбонизация на икономиката газов пазар интерконектор Гърция-България

    Оценка на новината

    0