• 50% свободна зона на плажа, ако ли не - сериозни санкции, закани се туристическият министър 

    50% свободна зона на плажа, ако ли не - сериозни санкции, закани се туристическият министър 

    С 1% по-малко са планираните полети до летище "Бургас" това лято

    50% свободна зона на плажа, ако ли не - сериозни санкции, закани се туристическият министър 

    „Ще бъдем безкомпромисни, ако се установи, че наематели и концесионери на плажове не спазват стриктно изискването за 50% свободна зона”, обяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на работна среща с  туристическия бранш в Обзор. При съмнение ще се правят геодезически заснемания на място и при нарушения договорите могат да бъдат прекратявани, категорична беше Ангелкова.

    Около 30 договора със стопани на плажове са били прекратени през последните 2 години, заради открити системни нарушения, сочат данните на туристическото министерство. Само през 2018 г. са събрани 480 000 лв. от неустойки, каза министърът на туризма и призова при съмнения за нередности на плажа да се пращат сигнали на специално създадения имейл адрес - control@tourism.government.bg.

    При оценката на кандидатите за концесионери сериозно влияние оказва цената, на която ще се предлагат чадърите и шезлонзите на плажа, стана ясно по време на срещата. Целта е да се постигне максимално ниска цена за плажните съоръжения, но тя не може да се налага административно, изтъкват от туристическото ведомство. 

    Мобилните екипи за проверка на морските плажове са на терен от януари, като от 1 юни проверките ще са интензивни и повсеместни. Ще има и изнесени приемни по Черноморието, които да спомогнат за успешното протичане на сезона. Това са част от решенията, до които са стигнали в министерството на туризма. 

    Пред бранша в Обзор министър Ангелкова за пореден път заяви, че се работи активно за популяризирането и утвърждаването на националните курорти като конгресни центрове. Целта е и в месеците извън активните сезони да се ползва богатата им материална база. Конгресният туризъм ще е сред основните акценти на Международната конференция за устойчиви инвестиции в туризма, която ще се проведе в края на май в Слънчев бряг.

    По отношение на предстоящия летен сезон министърът заяви, че се наблюдава 1% намаление на планираните полети до летище "Бургас". „Очаквам, че през идните месеци ще постигнем резултатите от миналата година, тъй като предварителните данни сочат, че има много голям ръст в ранните записвания от Украйна, Франция, Великобритания, Чехия и Полша”, допълни министърът. Тя уточни, че с цел привличане на повече организирани туристи и чартърни полети към морските ни летища, се разработва анализ, който да покаже какви мерки да се предприемат.  

    На срещата беше дискутирана и темата за детските лагери, с които Обзор е известен от години. В момента се обсъжда  специална наредба за детските лагери, с помощта на която по-лесно да се сключват договори с руските региони и те директно да пращат децата си на почивка у нас, информира министърът.

    Обзор се включва в предстоящата инициатива „Денят за Вас“, която предвижда в един ден от летните месеци общините по Черноморието да обявят вход свободен за всичките си музеи и културно-исторически забележителности, и така да привлекат допълнително гости от страната и чужбина.

    санкции концесионери

    Оценка на новината

    0