• 86% от средставата по ОП „Региони в растеж“ вече са договорени

    86% от средставата по ОП „Региони в растеж“ вече са договорени

    До края на годината по програмата ще бъдат отпуснати нови 14 млн. лв. за подобряване на енергийната ефективност на многофамилни жилища и обществени сгради в 28 малки общини

    86% от средставата по ОП „Региони в растеж“ вече са договорени

    Изпълнението на оперативна програма „Региони в растеж“ върви с ускорени темпове. 86% от средствата по програмата в размер на над 3 млрд. лв. вече са договорени, а 51% са разплатените средства по проекти. Това обяви във Варна зам.-министър Деница Николова, която е и ръкоподител на оперативната програма. В града заедно с кмета Иван Портних тя откри обновени с  евросредства основно училище  и детска градина, и инспектира хода на други проекти по „Региони в растеж“. НИколова информира, че до края на годината по програмата ще бъдат отпуснати нови 14 млн. лв.  за подобряване на енергийната ефективност на многофамилни жилища и обществени сгради в 28-те малки общини - бенефициенти.

    Зам.-министър Николова отбеляза, че по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. в ремонти и ново оборудване на учебни заведения се влагат 624 млн. лв., а заедно със средствата, инвестирани в предишния програмен период - 2007-2013 г., инвестициите ще нахвърлят 1 млрд. лв. 

    Във Варна заместник-министър Деница Николова присъства на  символичната първа копка за началото на проекта за модернизиране и реконструкция  на рибарско пристанище „Карантината“ край Аспарухово. Индикативната стойност на проекта е  15 млн. лв., от които 2.7 млн.лв. се осигуряват от Оперативна програма „Региони в растеж“ под формата на нисколихвено кредитиране през Фонда за градско развитие, а близо 6 млн. лв. е безвъзмездната европейска помощ по програмата за морско дело и рибарство. Проектът включва изграждането на модерен пристан за местните рибари, както и административна сграда с ресторант и щандове. На тях те ще могат да продават уловените риба и морски дарове и да представят пред туристи и местното население своите традиции и познания, изтъкват от регионалното министерство. В района ще се обновяват и зелените площи, улиците, ще се обособят и нови паркоместа. Целта е да се облагороди целият район от морската ивица и да стане привлекателен за туристите и местните жители като нова морска градина.

    Зам.-министър Николова инспектира и строителните дейности по благоустрояване на междублокови пространства в район „Владислав Варненчик“, част от проекта „Естетизация и модернизация на градската среда във Варна“, който се финансира от оперативната програма с над 34.4 млн. лв. Строителните дейности в района са завършени на над 90%, като са обхванати над 160 декара новозастроени площи. Обновени са централните улици,  тротоарите, направено е ново озеленяване.  Създадени са нови 7000 паркоместа, 6 детски площадки и 4 спортни игрища, велоалеи, нови перголи и обзавеждане.  По проекта в града тече и  реконструкция на редица главни булеварди и улици с изграждане на пешеходни пасарелки, детски площадки, зони за отдих, атракциони, спортни площадки и велоалеи. Извършва се и рехабилитация на  части от „Морската градина“.  Зам.-министър Николова информира също, че предстои и реализацията на проект за многофункционален спортен комплекс в жилищен район „Владиславово“.

    През следващия програмен период ще се подкрепя развитието на територията на регионален принцип, заяви още Николова. „Скоро започва дебат за функциите на регионите в новото програмиране, какви отговорности ще имат и в каква посока ще са въвлечени в решенията за инвестиционни мерки“, каза тя. Зам.-министърът съобщи, че няма да се извършва ново териториално делене на страната и регионите за планиране ще останат 6, както и досега.

    Варна МРРБ оперативна програма „Региони в растеж“ морска градина рибарско пристанище „Карантината“ край Аспарухово

    Оценка на новината

    0