• Стокообменът ни със Словакия за миналата година е почти 611 млн. евро

    Стокообменът ни със Словакия за миналата година е почти 611 млн. евро

    През 2018 година ръстът в друстранната търговия между България и Словакия е 2.3%

    Стокообменът ни със Словакия за миналата година е почти 611 млн. евро

    България има интерес от активизиране на двустранната търговия и икономическото сътрудничество със Словакия, както и от увеличаване на присъствието на словашкия бизнес в България. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на срещна с представители на фирми от област Търнава, Словакия. Компаниите, присъствали на срещата, са в сферата на производство на машини, ремъци за транспортни средства, бои и лакове, както и стоманени и бетонни стълбове.

    Министър Караниколов поясни, че през 2018 г. отчитаме рекордно високи стойности на двустранните търговски отношения. През 2018 г. износът към Словакия е 217.1 млн. евро, с ръст от 4.9%. Вносът е 393.8 млн. евро, с ръст от 1%, а стокообменът възлиза на почти 611 млн. евро, като това е дял от 1% от целия ни стокообмен и реализиран ръст от 2.3% на годишна база.

    В най-скоро време се предвижда да се проведе сесията на двустранната комисия за икономическо сътрудничество, заяви икономическият министър. Обмисля се вариант тя да бъде съпътствана и от бизнес форум, допълни Караниколов.

    Словакия Емил Караниколов двустранна търговия

    Оценка на новината

    0