• Започна строителството на магистрала „Европа“

    Започна строителството на магистрала „Европа“

    Магистрала „Европа“ ще свързва София с ГКПП „Калотина“

    Започна строителството на магистрала „Европа“

    Започна строителството на магистрала „Европа“, която ще свързва София с ГКПП „Калотина“. Началото на строителните дейности е модернизацията на 17 км от първокласния път Драгоман – Сливница. В участъка ще бъде изградено второ платно, а старото ще бъде реконструирано, с което отсечката ще стане с магистрален габарит – част от бъдещата магистрала „Европа“. Инвестицията е за 117,3 млн. лв. и е от републиканския бюджет. Министър-председателят Бойко Борисов инспектира началото на строителните дейности. Срокът за завършване на обекта е 2021 г., но премиерът Борисов призова изпълнителите да завършат отсечката до края на 2020 г. „За Нова година - догодина трябва ходят до Белград по магистрала. От Бургас като тръгнат - до Белград, Мюнхен не трябва да има светофар“, заяви министър-председателят.

    Премиерът Борисов посочи и че са предвидени средства за разширение и на ГКПП „Калотина“. Той подчерта, че се очаква засилване на тежкотоварния трафик през пропускателния пункт, което налага и разширяването на му.

    Трасето на АМ „Европа“ между ГКПП „Калотина“ и Софийския околовръстен път е с дължина 48 км и е разделено на три части. Строителството на първите два участъка включва модернизация на съществуващия първокласен път между Калотина и Сливница. Първият участък  - от гранично-пропускателен пункт „Калотина“ до Драгоман, е с дължина 14.5 км, и ще бъде финансиран от Механизма за свързана Европа и националния бюджет. Строителните работа на средния участък от трасето между Драгоман и Сливница започва сега. Третият участък - от Сливница до връзката със Северната скоростна тангента, е с дължина 16 км и ще преминава по ново трасе. В момента се изготвя техническият проект за отсечката.

    Снимки: Пресслужба на Министерски съвет

    Сливница магистрала "Европа" Калотина Драгоман

    Оценка на новината

    0