• Конференция „Почти нулево енергийни сгради“ ще се проведе в Бургас

    Конференция „Почти нулево енергийни сгради“ ще се проведе в Бургас

    Специален акцент е изложението за строителни фирми, производители и дистрибутори, които ще представят най-новите решения за почти-нулевоенергийни и пасивни сгради

    Конференция „Почти нулево енергийни сгради“ ще се проведе в Бургас

    От 30 май до 1 юни в Експо Център „Флора“ – Бургас ще се проведе второто издание на националната конференция "По пътя към почти нулево енергийните сгради" (ПНЕС). Събитието е организирано със съдействието на Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект, община Бургас и офисът на Споразумението на кметовете.

    Заместник- министърът на енергетиката Жечо Станков ще представи по време на конференцията новата оперативна програма "Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност“ за периода 2014-2021 година. Предвиденият в нея ресурс за проекти за почти нулево енергийни сгради е 10.7 млн. евро, като грантовият компонент в този пилотен приоритет на програмата е 100%.

    Темите, които ще се обсъждат на конференцията, са тясно свързани с различните аспекти на почти нулево енергийните сгради и тяхното развитие не само в България, но също така в Европа и в Китай. На събитието се очаква делегация от Китай и Хонг Конг, наброяваща повече от 26 души от различни научни центрове и институти. Те ще представят успешните практики на Китай, свързани с почти нуревоенергийните сгради. Гости от Чехия, Словакия и Австрия също ще вземат участие в презентации по време на срещата, информират от ЕнЕфект.

    Специален акцент по време на конференцията ще бъде изложението за строителни фирми, производители и дистрибутори на изделия, които ще представят най-новите проектантски решения за почти-нулевоенергийни и пасивни сгради.

    За специалистите в сектора на строителството и архитектурата са планирани тематични обучения, както и е отделено внимание за семинар за неспециалисти по темата за сградното обновяване.

    Подготвени са още и атракции за малки и големи по време на събитието - ICE CHALLENGE (сравнителна демонстрация на пасивна и непасивна конструкция), както и игри за малките любознателни посетители. Забавленията за децата ще са на детския празник - 1 юни - под надслов "Слънце, вятър и вода - това е нашата Земя!".

     

    Снимка: Община Бургас 

    Бургас енергийна ефективност почни нулевоенергийни и пасивни сгради национална конференция

    Оценка на новината

    0