• Промишленото производство със спад през април

    Промишленото производство със спад през април

    Повишение от 0.4 на сто се регистрира в строителството, според данните на НСИ

    Промишленото производство със спад през април

    През април 2019 г. продукцията в сектор „Строителство“ се увеличава с 0.4% над равнището от предходния месец, сочат предварителните данни на НСИ. На годишна база увеличението на строителната продукция е с 5.8%.

    През април оборотът в търговията на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети, запазва равнището на предходния месец. През април оборотът в търговията на дребно намалява с 0.2% в сравнение със същия месец на предходната година.

    На годишна база оборотът намалява при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 3.4%, докато при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали и търговията на дребно с нехранителни стоки се наблюдава увеличение, съответно с 2.8 и 0.9%.

    По-значителен ръст при търговията на дребно с нехранителни стоки е регистриран при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 18.2%. Спад е отчетен при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 4.8%, и търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 4.3%.

    През април 2019 г. промишленото производство намалява с 1.9% в сравнение с предходния месец. На годишна база обаче, индексът на промишленото производство расте с 2.4%.

    През април 2019 г. намаление спрямо предходния месец е регистрирано в добивната промишленост - с 3.6%, в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.3%, и в преработващата промишленост - с 1.8%.

    На годишна база ръст в индекса на промишленото производство е отчетен в преработващата промишленост - с 4.3%, а спад - в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5 %, и в добивната промишленост - с 2 %.

    строителство Търговия НСИ промишлено производство

    Оценка на новината

    0