• Стокообменът с Китай расте с 11% от началото на годината

    Стокообменът с Китай расте с 11% от началото на годината

    Министър Караниколов и китайския вицепремиер Ху Чунхуа обсъдиха търговско-икономическото сътрудничество между двете държави в Нинбо

    Стокообменът с Китай расте с 11% от началото на годината

    Само за първото тримесечие на 2019 г. стокообменът с Китай бележи ръст от 11% и достига 683 млн. долара. Това стана ясно по време на срещата между министъра на икономиката Емил Караниколов и  вицепремиера на Китай - Ху Чунхуа. Двамата обсъдиха търговско-икономическото сътрудничество между двете държави в Нинбо, където се провежда ежегодното Експо за търговия и инвестиции във формат на инициативата за икономическо сътрудничество в Централна и Източна Европа - 17+1. Китайският вицепремиер посети българския щанд и само още две щанда на страни от Централна и Източна Европа в рамките на изложението.

    Министър Караниколов изтъкна, че сътрудничеството между България и Китай в областта на търговията устойчиво нараства през последните години. По думите му, българският износ за Китай през 2018 г. е достигнал рекордно високо ниво, а за периода януари-март 2019 г. възлиза на 240.6 млн. долара и расте с 16.1% спрямо същия период на миналата година.

    По време на визитата си в Китай икономическият министър посети и Шанхай, където проведе среща с  ръководството на Шанхайския борд за развитие на чуждестранните инвестиции. На срещата Караниколов се договори с домакините да рекламират България и да промотират български компании и стоки на шанхайските инвеститори.

    Китай Търговия стокообмен

    Оценка на новината

    0