• БДЖ ще обновява подвижния си състав

    БДЖ ще обновява подвижния си състав

    До края на годината трябва да стартира процедура за закупуване на 15 мотриси за средни разстояния

    БДЖ ще обновява подвижния си състав

    Очаква се до края на годината да стартира процедура за закупуване на около 15 броя мотрисни влакове за средни разстояния, както и за доставка на 30 до 50 броя нови вагона за БДЖ. Така ще бъдат осигурени над 4000 места за пътуване на средни и дълги разстояния. Това стана ясно по време на общественото обсъждане на темата за закупуване на нов подвижен състав за нуждите на БДЖ и инвестициите в националната железопътна инфраструктура. По първоначални проучвания доставката на мотрисите и вагоните може да се осъществи най-рано в средата на 2023 г. Инвестицията е за малко над 100 млн. евро.

    Паралелно се работи и по програма за модернизация и ремонт на наличните локомотиви, вагони и мотрисни влакове. Вече се водят разговори с производителя на локомотивите „Шкода“ и възможността за тяхната модернизация, която ще доведе до увеличение на максималната скорост за движение до 160 км/ч, както и  ще повиши експлоатационната им годност с 20 години. В процес е процедура за капиталов ремонт на наличните мотрисни влакове.

    Също така се водят преговори с Дойче Банк (DB) за закупуването на около 100 броя вагони, експлоатирани и поддържани от немските железници. По първоначални изчисления, необходимата инвестиция ще бъде по-ниска от тази за реновирането и модернизирането на собствените вагони, а тяхната доставка може да бъде изпълнена в рамките на една година.

    „Трябва да се мисли за услугата, за нейната привлекателност спрямо обществото, за нейната устойчивост, дългосрочност и изпълнение на целевите показатели, които БДЖ има пред себе си, за да бъде доставчикът на тази основна услуга по договор с държавата и след 2024 година, когато пазарът ще се либерализира“, заяви министърът на транспорта Росен Желязков.

    В рамките на общественото обсъждане беше представена инвестиционната програма на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ до 2030 г. Дотогава 50 % от цялата железопътна мрежа ще бъде модернизирана, предвиждат разчетите за развитието на жп сектора.

    БДЖ нкжи Български държавни железници Национална компания „Железопътна инфраструктура“ подвижен състав

    Оценка на новината

    0